Излезе от печат ново научно издание на Регионален исторически музей

...
Излезе от печат ново научно издание на Регионален исторически музей
Коментари Харесай

Излезе от печат ново научно издание на Историческия музей

Излезе от щемпел ново научно издание на Регионален исторически музей – Пловдив  " Ролята на община Пловдив за развиването на града през интервала 1886 - 1944 година “. Това е първото монографично проучване за ролята на локалното самоуправление за развиването на един от най-големите български  градове през интервала на капитализма. След Съединението от 1885 година Пловдив изгубва влиятелното си състояние на столичен град и въпреки да резервира позицията на исторически утвърдил се център на една от най-плодородните и значими за страната области, последователно се трансформира в елементарен областен град. Неговото развиване и рационализация са предоставени на " нежните благоприятни условия “ на локалното самоуправление, прекомерно постоянно обезсилвано кадрово и финансово от централната власт. 

На база незнаен до момента голям по размер документален материал създателят Стефан Шивачев разкрива реализацията на най-важните за града инфраструктурни планове за водоснабдяването с чиста планинска вода от Родопите, построяването на канализацията, градоустройственото развиване, електрификацията, екологията, превоза и образованието. Търсят се отговори на въпросите за виновността за заличаване на Марково тепе и елементи от останалите хълмове, за какво в Пловдив не е построен трамваен превоз, за какво страната е била " мащеха “ за втория български град, гръмко наричан културна столица, кои са най-успешните кметове и кои са най-корумпираните?  Проследява се взаимоотношението сред локалната и централната власт, което доближава фрапантни образци, изключително когато те са доминирани от разнообразни политически сили. Важно място е отделено на финансирането на общината и заробващите условия на заемите от Българска народна банка.  

През тези шест десетилетия е насъбран скъп опит, настоящ и през днешния ден, когато общинското самоуправление още веднъж е най-важният фактор за развиването на града и в нейната активност се събират всички аспекти на стопанския, публичен и културен живот на града. Изданието е в продажба в музея на цена от 8.00 лв..

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР