Изкуството да се шегуваме, когато светът постепенно се превръща в

...
Изкуството да се шегуваме, когато светът постепенно се превръща в
Коментари Харесай

Военна сатира и пандемични шеги: Защо се обръщаме към хумора, когато светът свършва

Изкуството да се майтапим, когато светът последователно се трансформира в прахуляк, е нещо, което се следи измежду разнообразни общества без значение от ера и география. Последните няколко години ни предоставиха обилие от чудесни благоприятни условия да се смеем на мрачни събития…

 The Wipers Times 1916-03-20 p1

През Първата международна война военният вестник Уайпърс Таймс отпечатва фотоси на опустошения град Ипър в Белгия. Кръстен по този начин, тъй като множеството от бойците, които го четат, не могат да произнасят името на града Ypres вярно, сатиричният вестник пуска „ спортни вести “, в които газовите офанзиви са отразени като конни надбягвания; серии периодически разкази, една от най-ранните от които е детективска поредност „ Herlock Shomes “; и раздел „ Неща, които желаеме да знаем “, който включва въпроси като: Дали тополата в действителност е топла или единствено името й е такова?

Горният клип е филмов откъс на кино лентата „ The Wipers Times “, основан на вестника. Той, както и книгата, която събра всичките 23 броя на вестника, показва изненадващо приповдигнатото въодушевление и възприятие за комизъм на бойците, които прекарват дните си под непрекъснат огън, бомбардировки и ежедневната опасност от заболявания, пострадвания или гибел.

По време на пандемията от COVID-19, хората по целия свят излизат по прозорците и балконите си, с цел да покажат сходно възприятие за комизъм в лицето на животозастрашаващата болест макар напрежението и изолацията на локдауна.

И преминавайки от една рецесия към друга, на фона на опустошенията в Украйна, хакери откриха време да накарат съветските станции за зареждане на електрически коли да изписват известието: „ Путин е вманиачен “.

Миймовете, отдадени на здравната рецесия и война, в обществените мрежи може да ни се сторят неуместни, само че психически видяно те не са нищо ново или изненадващо – просто комизъм, който предлага комфорт в сложен миг.

„ Добавяйки доза комизъм, шегите омаловажават тежестта на рецесиите. Например, един комичен мийм, ориентиран към привикването на донаборници в армията, може в основата си да се басиза на страха от такова приучване. В такива случаи миймовете могат да предложат доза психическо облекчение. “

Хуморът може да се употребява и в клинични условия за „ насърчаване на резистентност към стрес у деца в конфликтни зони “ съгласно проучване, озаглавено „ Изграждане на резистентност посредством комизъм “. Шегите могат да служат като „ облекчител на напрежението “ като показват, че в случай че един човек не е толкоз уплашен, че да не може да се майтапи, може би казусът не е толкоз огромен, колкото наподобява, което наподобява може да има успокоителен резултат.

„ Хуморът може да се употребява, когато хората са подложени на стрес или виждат дискомфорт у другите. В разгара на тези моменти хората разчитат на смях, до момента в който се пробват да асимилират необятен набор от неуместни, чувствителни, смущаващи, страшни, тревожни, нетипични, странни или необикновени обстановки “, гласи част от текста в глава от обявата „ Приложен и лечебен комизъм “.

„ Следователно хуморът може да работи като мощен адаптивен механизъм, когато се сблъскваме с неволи, и е открито, че е позитивно обвързван с развиването на резистентност. “

По този метод, споделят създателите, хуморът може да помогне на хората да направляват „ ​здравето в реката на живота “, като употребяват позитивни тактики, с цел да останат на повърхността в бурни води. Казано по-просто, миймовете могат да работят като дребни помощни средства, които ни пазят да не потънем.

Хуморът е работил като избавление по време на стресови обстановки през цялата история на човечеството, като може би най-голямата разлика сред по-ранните времена и съвремието е просто, че средата е друга. С появяването на интернет кореспонденцията се трансферира онлайн, само че самоироничния и безразсъден темперамент на шегите наподобява не се е трансформирал толкоз доста.

Съответно вместо да жигосваме тези смешки като неуместни, може би би трябвало да ги преглеждаме като акомодация към живота във постоянно „ невижданите “ времена. Поддържането на психическо благоденствие е обвързвано с по-добро физическо здраве и, както се споделя, в случай че не се смееш, ще плачеш…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР