Изкуството Бенто съществува в Япония от 10-11 век. Бенто представлява

...
Изкуството Бенто съществува в Япония от 10-11 век. Бенто представлява
Коментари Харесай

Японското изкуство Бенто е най-здравословният обяд

Изкуството Бенто съществува в Япония от 10-11 век. Бенто съставлява подреждането на една порция храна в дървена или пластмасова кутия.

Кутията може да бъде с разнообразни форми (кръгла, квадратна, правоъгълна, овална).

Традиционното Бенто съдържа ориз, риба или месо, с варени или мариновани зеленчуци.

Бенто бива главно два типа:

- Киарабен - храната се подрежда, тъй че да наподобява като известни японски воин (от комикси, от анимации и видео игри);

- Оекакибен - декорираната храна наподобява като хора, животни, растения, цветя и сгради;

В последните години Бенто е желан метод за пакетиране на обяд в учебно заведение или офиса. Здравословният обяд в кутия с прелъстителен външен тип е надалеч по-полезно обедно меню от хамбургерите с пържени картофки, пиците на части, снаксове и други.

Освен здравословно е потвърдено, че лимитира количество боклуци, който снаксовете, сандвичите и безалкохолни питиета от магазина оставят след себе си. Световната организация за отбрана на околната среда разкрива, че нормално приблизително учебно заведение може да създаде 18 000 кг отпадък за една година.

Друго преимущество на Бенто кутията, е че може да съдържа всевъзможен тип храна и развива фантазията при нейното подготвяне.

Правилното съответствие на Бенто е 3 елементи въглехидрати към 2 елементи плодове или зеленчуци към 1 част белтъчини. На това съответствие, както и на неналичието на нездравословни храни съгласно доста откриватели се дължи фината фигура на японците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР