Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно и не е

...
Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно и не е
Коментари Харесай

Специалист: Имуностимулантите не са безобидни


Изкуственото повишение на имунитета не е безобидно и не е несъмнено, че ще помогне в борбата на организма с вирусите. За тона предизвести в изявление за БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев. Той е шеф на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница „ Св. Иван Рилски “. Вече е потвърдено, че прекомерно подтикваната имунна система с добавки и медикаменти може да е рискова при. Негативните последици са да вземем за пример свръхреакция на органима към сходни вирусни инфекции.

Не е ясно при кои хора ще се прояви това, само че опитите за авансово изкуствено повишение на имунитета посредством имуностимуланти, с концепцията да не те хване вирусът, са идеална причина това да стане, акцентира имунологът.

Според него безконтролното взимане на имуностимуланти не е безобидно и това сочи дългогодишният му опит. Това е рисково. Имунната сиситема не би трябвало да е мощна, тя би трябвало да е уравновесена и добре контролирана, имуностимулантите също би трябвало да се дават под лекарско наблюдаване – те си имат показания.

Такова е ситуацията и с приемането на витамините – те също не може да се вземат без нужда от тях. Това се отнася и за витамин С, акцентира проф. Кюркчиев.

Витамин D се предлага да има положителни равнища, тъй като той има регулаторни функционалности на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова стихия. Пациентите с автоимунни болести не са по-язвима група от останалите към ковид, разясни още експертът.

Може би към края на лятото на последваща година ще има ваксина против ковид. Засега данните сочат, че той не е податлив да мутира.

Около 4 на 100 от хората в международен мащаб прекарват тежко ковид. Това не се трансформира от началото на пандемията до момента, сподели още имунологът.

Той предложи възрастните хора да си слагат противогрипна ваксина.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР