Изкуственият интелект навлезе в мейнстрийма след стартирането на ChatGPT през

...
Изкуственият интелект навлезе в мейнстрийма след стартирането на ChatGPT през
Коментари Харесай

От „кръстниците“ до новите герои в AI: 10 лидери на мнение, които да следим

Изкуственият разсъдък навлезе в мейнстрийма след стартирането на ChatGPT през ноември предходната година, предизвиквайки стотици откриватели, изпълнителни шефове и законодатели да приказват за това по какъв начин технологията ще преобрази живота ни.   Междувременно вложенията в изкуствен интелект нарастват бързо и са на път да доближат 200 милиарда $ до 2025 година, до момента в който фирмите се надпреварват да усилят своите AI звена.    На този декор някои бизнес водачи и откриватели споделят, че AI ще докара до прогрес в качеството на човешкия труд и живот, а други не престават да предизвестяват за рисковете от главозамайващото движение на развиване на технологията.    Накратко, AI е гореща и към момента доста спорна тематика. За да подреди до известна степен картината, Insider предлага лист с някои от най-големите имена в региона. Ето опциите и заплахите, които те виждат в изкуствения разсъдък.  1.Джефри Хинтън    Когнитивният психолог си завоюва прозвището „ кръстник на AI “ поради дългогодишните си изследвания по тематики, свързани с развиването на технологията. Доскоро бе високоплатен чиновник на Гугъл, само че напусна, с цел да може, по личните му думи, да приказва намерено за AI. Хинтън е експерт по невронната мрежа – математическа система, която се образова посредством анализиране на данни.    След като напусна работата си в Гугъл той разгласи, че съжалява за това, че е оказал помощ технологията да се развие толкоз бързо.    „ Успокоявах се като си повтарях, че в случай че не съм аз, все някой ще го направи. Трудно ми беше да осъзная какво бих могъл да направя, с цел да не се употребява технологията за нещо неприятно “, споделя той.    Днес Хинтън твърди, че изкуственият разсъдък е по-сериозен проблем и от климатичните промени. Той е измежду учените, подписали декларация с искане създаването да бъде спряно за най-малко шест месеца. 

2.Йошуа Бенджио    Също считан за един от основателите на AI, през последните месеци Бенджио е измежду хората, изразили съществени терзания за скоростта, с която изкуственият разсъдък се развива.    „ Днешната технология не съставлява заплаха. Но какво ще стане след две, три или пет години? Има прекалено много неустановеност “, споделя той.  Бенджио също е подписал настояването за шестмесечна пауза върху разработките. 

3.Сам Алтман   Алтман е основен изпълнителен шеф на OpenAI, компанията, създала ChatGPT. Въпреки че е последовател на технологията и я счита за голяма крачка напред, той не крие, че има и огромни опасности и е казвал, че губи съня си, когато се замисли за заплахите.
„ Тук би трябвало да внимаваме. Мисля, че хората би трябвало да са щастливи, че сме малко уплашени от това. Особено съм обезпокоен, че тези модели могат да бъдат употребявани за широкомащабна дезинформация. Сега, когато стават все по-добри в писането на компютърен код, те могат да бъдат употребявани за хакерски атаки. “

4.Ян Лекун
Компютърен експерт, дълготраен откривател и създател на разработки по тематиката, Лекун стартира да работи за Meta през 2013 година Той има вяра в AI и счита изказванията, че е рисков за нелепици. 
  Лекун показва, че технологии като ChatGPT сега са „ умни колкото кучетата и котките “. 

5.Стюарт Ръсел 
През 2019 година Ръсел разгласява книга, в която разсъждава върху опциите за взаимно битие сред хора и машини. Тезата му е, че е извънредно значимо машините да бъдат основани по този начин, че да не се опитат да завоюват превъзходство над хората. Ръсел, който е професор в Бъркли, е писал и по тематиката за изкуствения разсъдък. 
Преди няколко месеца Ръсел съобщи, че ChatGPT към този момент не разполага с текстове, от които да се учи, т.е. съумял е да прегледа и усвои всичко основано от човечеството. Той предвижда и че не е надалеч времето, в което обичайна класна стая ще бъде сменена от „ облак с изкуствен интелект “. 

6.Питър Норвиг
Близък на Ръсел и негов съавтор, работил в няколко университета, в това число и в център за развиване на изкуствения разсъдък. 
Норвиг счита, че проучванията на AI са доста вълнуващи, само че не не помни да означи, че попаднала в несъответствуващите ръце, технологията би могла да се употребява за дезинформация. 

7.Тимнит Гебру
Учен и откривател, някогашен чиновник на Гугъл, откъдето си потегля след изследване, в което показва заплахите от AI. След това основава личен институт за самостоятелни проучвания по тематиката. 
Тя предизвестява, че сега се случва „ златна тресчица “ във връзка с създаването и вложенията в изкуствен интелект. И твърди, че частният бранш няма самичък да си наложи ограничавания. Затова е нужно те да дойдат извън, т.е. от страни, институции и т.н. 

8.Дафне Колер
Основател на компания, употребяваща изкуствен интелект за проучване на разнообразни заболявания. Колер преди години е работил в компании, свързани с Гугъл.  Най-големите опасности, които крие създаването на AI, са свързани със загуба на работни места и изгубване на някои специалности, споделя тя. Колер приказва и за предстоящо „ изтриване на истината “ в подтекста на опасенията, че технологията ще бъде изпозлвана за разпространение на дезионформация и подправени вести. 

9.Денис Хасабис
Той е шахматист, приключил е Кеймбридж и Лондон, от време на време е именуван „ супергерой на изкуственият разсъдък “. Преди повече от 10 години той продава за над половин милиард $ на Гугъл личната си компания, работеща по проучвания на AI. 
Преди няколко месеца съобщи, че скоро ще има изкуствен интелект със качества, съответсващи на тези на хората. Според него обаче с създаването би трябвало доста да се внимава. 

10.Кейт Крауфорд
Тя е някогашен старши основен откривател в Microsoft и създател на книга за изкуствения разсъдък. 
  Крауфорд е умерена оптимистка за развиването на AI. Тя споделя, че е разчувствана от проучванията по тематиката, само че твърди, е в случай че не се подходи предпазвливо към създаването на изкуствения разсъдък, може да се стигне до централизация на власт и вреди за демокрациите по света. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР