Изкуственият интелект може да замени нашето джипи. Мислещите машини започват

...
Изкуственият интелект може да замени нашето джипи. Мислещите машини започват
Коментари Харесай

Ти да видиш! Изкуственият интелект може да замени нашето джипи

Изкуственият разсъдък може да размени нашето джипи. Мислещите машини стартират да стават все по-често срещана част от живота ни.

Освен магията на празниците астрономическата зима ни сервира и нова вирусна вълна. Малко преди Коледа и Нова година стана ясно, че в България към този момент върлуват грип А и Б. А през последните дни се следи и растеж в случаите на ковид.

Грипозното начало на 2024 година може да стимулира някои хора да удължат празничната си отмора, като си вземат подправен болничен, споделят персонални лекари. Дните на тази процедура обаче са преброени, тъй като към този момент има изкуствен интелект (AI), който единствено по гласа ни може да дефинира дали в действителност сме заболели, или лъжем.

За основаването на този инструмент откриватели от Националния софтуерен институт “Сардар Валабхбаи ” в Сурат, Индия,

проучват гласовите данни на 630 германци

– 111 от които са настинали – в опит да открият кои от тях в действителност са заболели.

В проучването са оценени вокалните ритми, които се следят в човешката тирада и могат да се характеризират като хармоники, чиято амплитуда понижава с увеличение на честотата им. Изследователите допускат, че тази причинност се нарушава при случаите на простуда или вирус.

След това те вкарват тези съставни елементи в логаритми за машинно образование, с цел да разпознават и изследват разликите в интензивността на ритмите, което да им помогне да отгатнат доброволците, които имат простуда.

Участниците били помолени да броят от 1 до 40, преди да опишат какво са правили през уикенда. След това им било казано да прочетат баснята на Езоп “Северният вятър и слънцето ” – текст, който е известен измежду откривателите на фонетиката.

AI съумял да разпознае вярно в към 70% от случаите кой е болен и кой – не

Според откривателите главното приложение на откритията е опцията за идентифициране на простуда, без да е належащо скъпоструващото, досадно и отнемащо време посещаване при доктор.

Това може да е забавно и за работодателите, които желаят да заловен чиновниците, които се преструват на заболели. За задачата обаче, ще би трябвало да ги накарат да цитират басни на Езоп.

Пандемията от COVID-19 и потребността от отдалеченост, с цел да се понижи разпространяването и смъртността от вируса измежду медиците доведоха до създаването на телемедицината.

Тя съставлява даване на отдалечени клинични услуги посредством двустранна връзка в действително време сред пациента и лекаря, като се употребяват електронни аудио- и образни средства. Едно от тях е AI.

От тази позиция публикация в здравното списание Journal of Medical Internet Research оповестява, че е допустимо да се диагностицира грипна зараза

посредством анализиране на изображения на фаринкса благодарение на мислещи логаритми

Защо тъкмо този орган – тъй като болестта визира най-много горните дихателни пътища.

Освен със фотоси програмата работи и с обширна клинична информация за болестта, с цел да може да разпознае неговото съществуване с по-голяма точност. Според учените

изобретението е способно да планува доказан от PCR тест грип с висок % акуратност

Друг инструмент на телемедицината е програмата за правене на диагнози от у дома Symptomate. Всеки човек преди се е допитвал до гугъл, когато има някакъв проблем със здравето си.

Обикновено резултатът от това е спомагателен стрес и високо кръвно, тъй като най-често информацията, която ни се дава, сочи, че страдаме от извънредно рядко заболяване и ни остават 6 месеца живот.

За да избегнат този проблем, медицински експерти и специалисти в региона на осведомителните технологии от компанията Infermedica вземат решение да основат логаритъм, който

може да даде приблизителна диагноза след въвеждането на признаците, които изпитваме.

Всеки път, когато добавямe спомагателни елементи за това, което изпитваме, изявлението, което ни прави Symptomate, се приспособява към нас.

Това е допустимо с помощта на най-съвременен механизъм за извеждане на заключения, основан на подробно поддържана база от медицински познания.

Всички негови функционалности са подготвени за потребление на 15 езика. До моментa чатботът е употребен над 14 млн. пъти, с цел да помогне на хората да откриват по-достоверна информация за здравето си.

ChatGPT постави диагноза, а 17 експерти се провалиха

ChatGPT евентуално няма да замести лекарите, само че постави диагноза на дете, а 17 експерти не съумяха.

Това е историята на една обезверена американска майка. Кортни, която отхвърля да разкрие своята фамилия, оповестява, че през 2019 година синът ѝ Алекс, който тогава бил едвам на 3, почнал да страда от доста мощно главоболие и внезапни промени в настроението. Впоследствие детето забавило растежа си, почнало да влачи левия си крайник, като болката ставала все по-лоша и по-лоша.

В продължение на 3 година Алекс бил прегледан от 17 разнообразни експерти – от зъболекари до физиотерапевти и невролози, само че те третирали казуса единствено в региона на своята подготвеност.

“Никой не искаше да реши по-големия проблем, не загатна даже каква може да бъде диагнозата ”, споделя Кортни.

През 2023 година, към този момент изцяло обезверена от влошеното положение на детето ѝ, майката взема решение да направи един финален опит, като се обърне към ChatGPT.

ChatGPT е стратегия с изкуствен интелект, която дава отговор на данните, въведени от човек, само че не може да води диалог. Технологията работи посредством “предсказване на идната дума ” в изречение или поредност от думи въз основа на съществуващи текстови данни в интернет.

“Прегледах ред по ред всичко, което пишеше в амбулаторните листове на детето и резултатите от магнитно-резонансната томография, и го вкарах в ChatGPT. Сетих се и да отбележа, че Алекс отхвърля да седи по турски. За мен това беше сигнал, че структурно нещо може да не е наред с детето ми ”, споделя Кортни.

След прекарана цяла нощ пред компютъра най-после чатботът предположил, че признаците, които изпитва Алекс, наподобяват тези на синдрома на закотвения гръбначен мозък.

От Асоциацията на американските хирурзи изясняват, че това рядко заболяване се появява, когато тъканта на гръбначния мозък образува връзки, които лимитират придвижването му и го карат да се разтяга извънредно.

Състоянието е тясно обвързвано със спина бифида – присъщ недостатък, при който част от гръбначния мозък не се развива изцяло.

Идеята на чатбота прозвучала разумно на Кортни и тя незабавно завела Алекс на нов невролог и споделила догатката. След проучвания се оказало, че диагнозата на ChatGPT е вярна.

Източник: 24 часа

Още вести четете в категория Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР