Изкуственият интелект може да улесни многобройни аспекти на съвременния живот,

...
Изкуственият интелект може да улесни многобройни аспекти на съвременния живот,
Коментари Харесай

ИИ в световен мащаб консумира енергия колкото малка държава, а апетитът му само ще нараства

Изкуственият разсъдък може да улесни многочислени аспекти на актуалния живот, само че необятното му разпространяване заплашва да усили доста потреблението на електрическа енергия – световната инфраструктура за изкуствен интелект може да изисква толкоз електрическа енергия, колкото е нужна на една дребна страна.

Това е заключението на Алекс де Врис – докторант в Свободния университет в Амстердам, Холандия. Измина съвсем една година, откогато промишлеността на изкуствения разсъдък навлезе във фаза на избухлив напредък – развой, провокиран от стартирането на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI. Обучението и употребата на невронни мрежи като тази, която е в основата на тази услуга е много енергоемък развой.

Компанията Hugging Face, която е един от разработчиците на огромни езикови модели, съобщи, че за образованието на нейната платформа са били нужни 433 MWh (мегаватчаса) електрическа енергия. Това е почти същото количество, което е належащо за зареждането на 40 междинни по величина семейства за една година. ChatGPT, като по-голям план, употребява към 564 MWh дневно.

Изглежда, че няма излаз от тази обстановка. Компаниите по света в действителност работят за възстановяване на успеваемостта на системите с изкуствен интелект в хардуера и софтуера, като се пробват да ги създадат по-малко енергоемки, само че повишението на успеваемостта на тези машини неизбежно ще усили търсенето на услуги с ИИ, което ще докара до още по-голямо потребление на ресурсите – събитие, известно в стопанската система като абсурд на Джевънс.

На този декор особена угриженост провокират най-големите планове. В момента Гугъл обработва до 9 милиарда поръчки за търсене дневно. Въз основа на тези данни откривателят пресмята, че в случай че Гугъл употребява изкуствен интелект за всяка поръчка за търсене, ще се нуждае от към 29,2 TWh (тераватчаса) сила годишно – почти същото количество, което използва Ирландия. Подобен рисков сюжет е малко евентуален в близко бъдеще, само че сървърите с ИИ в действителност ще усилят потреблението си на сила и до 2027 година то може да доближи 85-134 TWh годишно. Този размер е съпоставим с годишните потребности от електричество на по-големи страни като Аржентина, Холандия и Швеция. Повишаването на успеваемостта на ИИ-ускорителите ще разреши на разработчиците да трансформират предназначението на процесорите за решение на задания, свързани с логаритмите на ИИ, което в допълнение ще докара до увеличение на обвързваното с тях ползване на сила.

Човечеството би трябвало да внимава повече защо употребява изкуствен интелект, заключава ученият. Той е много енергоемка технология, тъй че е по-добре да се заобикаля потреблението му в области, в които е допустимо да се мине и без него.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР