Изкуствен остров за гнездене на защитени видове диви птици ще

...
Изкуствен остров за гнездене на защитени видове диви птици ще
Коментари Харесай

Правят изкуствен остров във Варненското езеро заради диви птици

Изкуствен остров за гнездене на предпазени типове диви птици ще бъде основан във Варненското езеро. За построяването му ще бъдат употребявани драгажните маси, получени от удълбочаването на плавателните канали. Островът ще бъде с повърхност от 35 дка.

„ За основаването му ще се употребяват към 200 хиляди куб. м драгажна маса. За се предотврати нейното така наречен приключване, ще бъдат сложени ограждения, които съставляват подводни насипи с дребна надводна част. За структурата на тези уреди се планува се употребяват гео туби, габиони или други подобаващи бетонни детайли. Гео тубите съставляват изкуствени гъвкави тръби от здрав и екологичен материал и с друг диаметър, които се запълват с драгажна маса. Те се инсталират стъпаловидно. Габионите са железни мрежи, които се запълват с каменни блокове ”., изясни Анна Натова от държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура ”.

Защитените и редки типове, които се чака да гнездят на острова, са дъждосвирци и рибарки.

Основният проблем за тях е, че няма къде да гнездят, тъй като огромна част от крайбрежието на езерото е урбанизирана. Освен острова ще бъдат построени и на спомагателни наколни платформи. Такива платформи и острови към този момент се употребяват в Бургаските езера за разгръщане на гнездовите местообитания на тези видови птици. В Атанасовско езеро единствено за в границите на няколко години числеността на се подвигна от десетина двойки до стотици ”,коментира Николай Петков от Българско сдружение за отбрана на птиците.

Проектът за играждането на изкуствения остров се финансира по стратегия LIFE на Европейски Съюз. Изпълнители са „ Пристанищна инфраструктура “ и Българското сдружение за отбрана на птиците.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР