Изключително важно е ваксината за варицела да стане част от

...
Изключително важно е ваксината за варицела да стане част от
Коментари Харесай

Епидемиолог предлага задължителна ваксина срещу варицела

Изключително значимо е имунизацията за варицела да стане част от наложителния имунизационен календар в България. Това мнение изрази епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

По думите ѝ обсегът при целесъобразните имунизации у нас е невисок.

" Когато приказваме за варицела, там имаме един доста висок контагиозен показател, доста бързо се популяризира и ни би трябвало един имунизационен обсег. Но не би трябвало да се чака, че когато бъде въведена като наложителна, внезапно ще изчезне варицелата, тъй като имунизирането на възрастовите групи ще стартира последователно ", изясни тя.

Редица европейски страни, както и Съединени американски щати, ползват имунизацията против варицела от години и там се следи осезателен и дълготраен спад в разпространяването и хоспитализациите, разяснява още доктор Бацелова.

Една от най-честите схеми при имунизацията против варицела превдижда първата доза да бъде поставяна на 13-месечна възраст, както имунизацията против морбили и рубеола, а тези препарати са съвместими и е изцяло безвредно да се ползват дружно. Втората доза може да бъде сложена във възрастта сред 4 и 5 години, сподели епидемиологът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова акцентира още, че варицелата може да аргументи тежко заболяване и затруднения, по тази причина предпазването от вируса е по-добрият вид от придобиването на натурален имунитет.

Тя разяснява и интензивното разпространяване на грипа у нас, като акцентира, че покачването на случаите е предстоящо, както и грипната зараза във от ден на ден области на страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР