Изключително важните за спасителната операция на бедстващия български алпинист Боян

...
Изключително важните за спасителната операция на бедстващия български алпинист Боян
Коментари Харесай

Административни пречки бавят спасителните хеликоптери за Боян Петров

Изключително значимите за избавителната интервенция на бедстващия български планинар Боян Петров на връх Шиша Пангма хеликоптери към момента не са изхвърчали. Това признаха от екипа летци, които трябваше да ръководят машините, а повода - административни спънки.

" Още нямаме позволение от китайското държавно управление, само че процедурата е във финалния си стадий и до вечерта ще го получим. Планираме да летим на следващия ден в 6 часа сутринта ", довери капитан Сидарта Гюрюнг от " Симрик Еър ".

" Хеликоптерите са два с трима водачи. Те са извънредно готови, имат опит и могат да летят над 7000 метра. Нужни са 4 часа, с цел да стигнат до лагер 2. Единият хеликоптер зарежда с гориво другия. В единия хеликоптер е един от най-опитните шерпи. Той е катерил върха и по двата маршрута и ги познава в елементи. Той ще направлява водача ", посочи уредникът на издирвателната акция Мохан Ламсал.

" Има два маршрута до лагер 3, където нашите шерпи откриха палатката му. Единият назоваваме естествения, тъй като е по-лек. Другият е по-тежкият. Но за жалост не знаем по кой от двата е тръгнал Боян ", разяснява Ламсал пред " Нова ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР