Изключително тежка и сложна операция извърши ортопедът д-р Димитър Кочев,

...
Изключително тежка и сложна операция извърши ортопедът д-р Димитър Кочев,
Коментари Харесай

Спасиха живота на пациент с критично притисната артерия

Изключително тежка и комплицирана интервенция извърши ортопедът доктор Димитър Кочев, който работи в една от частните лечебни заведения в Пазарджик. Интервенцията е била и за промяна на износена става, и по едно и също време за избавяне на сериозно притисната от деформациите на костите и ставната ямка артерия – положение, директно застрашаващо живота на пациента.

Работата на лекарите е траяла часове, само че макар сложността си е приключила с цялостен триумф. Пациентът – 50-годишният Валентин Малев от село Звъничево, е добре. Човекът има казуса по рождение, като преди постъпването в лечебното заведение единият му крайник е бил със 7,5 см по-къс от другия. Сега разликата е единствено 1,5 сантиметър.

Мъжът към този момент е почнал оживление, с него работи и рехабилитатор. Може да свива крайници, а възобновената артерия го кръвоснабдява обикновено.

Д-р Кочев споделя, че интервенции с сходна трудност се правят извънредно рядко в България. Придърпаният и притиснат кръвоносен съд е криел действителна заплаха. Ако всичко не е изпълнено точно, е можело да се стигне до изтръгване със остарялата става на част от артерията и неизбежна гибел на пациента. Именно тъй като не е можело прекалено да се опъва артерията, е било невероятно да се уеднакви дължината на двата крайника.

Д-р Кочев се наел да извърши интервенцията, въпреки да знаел авансово какви са заплахите. Той е част от екипа на известния професор Вихър Ковачев, началник на Катедрата по ортопедия и травматология в Плевен, от който се е учил. С него нееднократно са правили даже по-тежки, комплицирани и високорискови интервенции.

В този случай пациентът пристигнал на обикновен обзор. След направените проучвания и изясняване на действителното му положение доктор Кочев се задоволил да каже на Валентин единствено какво би трябвало да се направи. За същинските измерения на рисковете говорили едвам след сполучливия край. Без интервенцията след време мъжът е щял от ден на ден да се обездвижва и в последна сметка да остане имобилен.

Още един хубав миг в историята на Валентин е, че два дни след интервенцията в фамилията му се родил дълго чакан внук.

Любопитна детайлност е, че лекарят е сменял става и на 90 и 92-годишни дами. Също с много опасности поради възрастта, само че и двете пациентки си вървят свободно и са добре. За тези триумфи роля има целият екип – лекарите Иван Колчаков и Митко Желев, операционната сестра Рашка Младенова.

Пациентът пък е надълбоко признателен, тъй като не се е налагало да заплаща за интервенцията, отлагана толкоз години точно поради опасенията, че не може да си я разреши.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР