Изключително странната планета джудже Нику, 2011 KT19, , се върти

...
Изключително странната планета джудже Нику, 2011 KT19, , се върти
Коментари Харесай

Мистериозната планета Нику се оказа „бунтовник“ в Слънчевата система

Изключително странната планета джудже Нику, 2011 KT19, , се върти в посока, противоположна по отношение на всички обекти в Слънчевата система, излиза наяве от публикация, оповестена в електронната библиотека arXiv.org.

Всичките осем планети, а също по този начин и Плутон и всички останали планети джуджета, се въртят към Слънцето в една посока – против часовниковата стрелка, в случай че се гледат техните орбити откъм северния полюс на звездата. Освен това множеството от тях, с изключение на Уран, Венера и Плутон, се въртят към своята ос в същата посока. И въпреки всичко до момента не е откривана нито една планета, която се върти по ретроградна орбита.

Ин-Тун Чен (Ying-Tung Chen) от Китайската академия на науките в Тайван и сътрудниците му са открили, че на това предписание се подчиняват не всички огромни небесни тела в Слънчевата система, като следили съвсем пет години извънредно странната планета джудже, обитаваща пояса на Кайпер.

Небесното тяло 2011 KT19 е намерено от автоматизирания телескоп Pan-STARRS 1 през май 2011 година в границите на наблюденията на огромни метеорити сред орбитите на Плутон и Нептун. Тази част на Слънчевата система съставлява „ сметище “ от неизразходвани галактически „ строителни материали “, останали от времената на образуването на Слънцето и планетите преди 4,4 милиарда години.

Изучавайки фотоси на Pan-STARRS 1 от разнообразни години, на които участва обектът 2011 KT19, Чан и сътрудниците му не могли да повярват на очите си. Оказва се, че тази планета джудже се върти по извънредно необикновена орбита и се върти в противоположна посока към Слънцето спрямо всички останали дребни небесни тела в Слънчевата система, като орбитата ѝ е наклонена към плоскостта на еклиптиката на практика на 90 градуса.

Учудени от това необичайно изобретение, учените препроверили своята находка, като употребявали канадския телескоп CFHT на Хавайските острови, камерата DECam за търсене на тъмна сила и редица други обсерватории, с цел да се убедят, че 2011 KT19 фактически се върти наопаки. Снимките от другите телескопи удостоверили, че планетата джудже Нику, както я нарекли астрономите, фактически съществува и има необикновена орбита.

Тази дума в превод от китайски език значи „ въстаник “ или „ бунтовник “, което отразява характера на придвижването на 2011 KT19 към Слънцето и нейното противоречие на нормалния ред на нещата в Слънчевата система. По размери Нику се явява много дребна планета джудже с диаметър не повече от 200 километра, а недрата ѝ се състоят от замразени газове и лед. Една година на тази планета трае към 200 години и тя се намира сред орбитите на Нептун и Плутон.

Според астрономите съществуват подмятания за съществуването на още една сходна планета джудже – Дракула 2008 KV42, която се върти по сходна орбита и се намира близо до Нику. Заедно с тях се въртят още четири огромни метеорита, които се движат по „ естествени “ орбити.

Както счита Чен, сходно съвпадане не е инцидентно – и Дракула, и Нику, и техните спътници метеорити, може да се намират на сходни орбити с помощта на привличането на загадъчната „ планета Х “, открита от Константин Батигин и Майкъл Браун в края на предходната година.

И въпреки всичко такова пояснение не се вмества напълно в наблюденията и както счита самият Батигин пред Science Friday, към този момент планетолозите нямат пояснение за какво Дракула, Нику и техните спътници са „ въстанали “ против нормалния ред. Възможно е, позволява Батигин, с изключение на Планетата Х да съществуват още редица други обекти, внасящи безпорядък в живота на края на Слънчевата система.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР