Изключително странна и притеснителна новина тиражира днес (11 февруари) Софийска

...
Изключително странна и притеснителна новина тиражира днес (11 февруари) Софийска
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява спецслужбите заради шпионския софтуер „Pegasus“

Изключително странна и притеснителна вест тиражира през днешния ден (11 февруари) Софийска градска прокуратура (СГП). Държавното обвиняване прави инспекция по реда на член 145, алинея 1, т. 1 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за вероятно непозволено потребление на програмен продукт „ Pegasus “ в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители, се споделя в известие на СГП. 

В хода на инспекцията прокурор в СГП неотложно е изискал информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NGO Group „ Pegasus “, както и извършвана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул. 

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други. В хода на инспекцията ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас програмен продукт „ Pegasus “ и вероятно къде е осъществен той. За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена, се споделя още в известието.

Странно е какъв е бил мотивът СГП да стартира инспекцията, защото до момента за скандалния програмен продукт Pegasus и приложението му у нас се е говорило прекомерно малко. Скандалът с шпионският програмен продукт на израелската компания NSO Group, избухна през юли 2021 година. Израелските служби започнаха проверка на офисите на компанията NSO Group при започване на август, която би трябвало да разкрие дали със софтуера са осъществения злоупотреби.

Както е известно следствие на " Гардиън " разкри, че измежду тези 50 000 номера, които са били следени от софтуера, е и номера на мобилния телефон на президента на Франция Еманюел Макрон. Разкритията провокираха дипломатически скандал, министърът на защитата на Израел Бени Ганц довтаса в Париж, с цел да внесе изясненост по въпроса на среща с френския си сътрудник Флорънс Парли. Скандалът се разрасна, откакто стана ясно, че публицисти, правозащитници, предприемачи, политици и юристи от целия свят са били шпионирани от израелския програмен продукт, продаван на властнически държавни управления.

В средата на юли 2021 година, когато тематиката шестваше по страниците на международния щемпел, стана известно, че софтуерът „ Пегас “, послужил за световно подслушване на мобилни устройства в целия свят, е основан в България, Кипър и Израел. NSO Group заяви, че е изнасяла програмата според експортните правила на България, Израел и Кипър.

Постепенно се обясни, че кипърският клон на компанията в действителност е бил затворен още през лятото на 2020 година и  е останала единствено базата в България CIRCLES BULGARIA, която е благосъстоятелност на кипърски жител. 

През май 2019 година неправителствената организация Access Now  сигнализирала управляващите в България и Кипър, призовавайки ги да извърнат внимание на износа на компанията поради опциите за злоупотреби. Бяха изнесени данни, че софтуерът на  NSO Group „ Пегас “ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без притежателят му да е знае за това. Софтуерът обезпечава достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и известия, имейли, текстови известия, GPS данни и листата с контакти на телефона.

NSO Group отхвърли обвиняванията и разгласи, че е продавала софтуера единствено на проучени държавни клиенти, като технологията е помогнала за предотвратяването на тероризъм и съществени закононарушения.

  " Банкеръ " осведоми още напролет на 2019 година за шпионските забежки на израелската компания NSO. Тогава, точно под претекст " битка с тероризма ", компанията скандализира света, откакто хакна известното приложение WhatsApp. От WhatsApp, която е благосъстоятелност на Фейсбук, обявиха, че в приложението отдалечено е конфигуриран програмен продукт за наблюдаване на телефони и други устройства, употребявайки уязвимостите в тях. Софтуерът, наименуван Pegasus, има способността да събира персонални данни, в това число посредством микрофон и камера, както и събиране на данни за местоположението. Тогава беше открито, че офанзивата против WhatsApp идва от частна компания, работеща с разнообразни правителства за доставка на шпионски програмен продукт, който поема функционалностите на операционните системи за мобилни телефони. 

Скоро след абсурда от 2019 година стана известно, че сходна система за наблюдаване желае да придобие и нашенската ДАНС. Основната цел на организацията е " реализиране на цялостна видимост на Интернет - периметъра на обезпечаваните конституенти, приемане на информация за протичащите процеси в близо до действителното време и опция за разкриване на закани за сигурността в обезпечаваните системи ". Това би разрешило събиране, обработка и разбор на метаданни (телеметрия) и журнални записи от устройства, забележими в Интернет.

Доколко Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) има информация за техническите тънкости, с които се придобива информация посредством специфични разследващи средства, ще стане ясно след инспекцията. Факт е, че инспекцията на СГП е ориентирана главно към двете структури, които имат право да ползват СРС-та - Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО) и ДАНС, в която има паралелна на ДАТО дирекция, занимаваща с подслушване. 

Любопитно е за какво едвам в този момент прокуратурата се задейства по тематиката, откакто още през 2019 година имаше неофициална информация, че ДАНС желае да придобие софтуера. Най-вероятно закъснялата инспекция е обвързвана със промяната на политическите субекти на кормилото на държавата и подмяната на управлението на организацията, която както е добре известно постоянно е била дясна ръка на всяка власт, изключително на правителството на Бойко Борисов. Очевидно институционалната война, водена от задкулисието с дейното подпомагане на прокуратурата, ще засмука и спецслужбите в баталията.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР