Изключително сложният бизнес с производство на полупроводници, при който залозите

...
Изключително сложният бизнес с производство на полупроводници, при който залозите
Коментари Харесай

Производство на чипове – новата световна надпревара

Изключително комплицираният бизнес с произвеждане на полупроводници, при който залозите са извънредно огромни, постоянно е бил белязан от борба на корпоративни колоси. Сега обаче се трансформира в конкуренция сред държавните управления. Тези основни елементи от технологиите, известни още като интегрални схеми или чипове, може да са най-малките, само че са най-взискателните артикули, създавани в миналото, написа в собствен разбор Bloomberg.

И защото са толкоз сложни и скъпи за произвеждане, в международен мащаб се разчита единствено на шепа компании. Достъпът до чипове също по този начин се трансформира в геополитическо оръжие. Съединени американски щати ускориха рестриктивните мерки си върху износа за Китай, с цел да овладеят възхода на своя стопански противник.
Защо има война за чипове?
В основата на всеки пробив в региона на изкуствения разсъдък, надграждането на обсега на електрическите автомобили или системите за ориентиране на хиперзвукови ракети стоят точно полупроводниците. Повечето водещи в света технологии за чипове произлизат от Съединени американски щати. Китай е най-големият пазар за електронни съставни елементи и има все по-голямо предпочитание да създава повече чипове за лична приложимост.

Това сложи промишлеността във фокуса на Вашингтон, до момента в който се пробва да ограничи възхода на своя азиатски съперник и да отговори на опасенията за националната сигурност. От своя страна, Пекин влага милиарди в напъните си да построи своя лична промишленост за чипове и да понижи зависимостта си от вноса, който е обект на от ден на ден ограничавания от страна на Съединени американски щати. В същото време Европа и Съединени американски щати заделят големи държавни средства, с цел да възстановят физическото произвеждане на чипове, намалявайки считаното от тях за рискова взаимозависимост от няколко фабрки в Източна Азия.
Защо чиповете са толкоз значими?
Те са това, което е належащо за обработката и разбирането на купищата от данни, които започнаха да се конкурират с петрола по значителност за стопанската система. Полупроводниците могат да извършват разнообразни функционалности. Чиповете с памет, които съхраняват данни, са релативно елементарни и се търгуват като първични материали. Логическите чипове, които зареждат стратегии и служат като мозъка на устройството, са по-сложни и скъпи. Достъпът до съставни елементи като H100 AI на Nvidia се свързва както с националната сигурност, по този начин и със ориста на софтуерни колоси като Гугъл и Microsoft, до момента в който те се надпреварват да построяват големи центове за данни.

Целта им е да станат водачи в това, което се счита за бъдещето на компютрите. Други, всекидневно употребявани устройства, също от ден на ден разчитат на чипове. Всяко натискане на бутон в коли, цялостни с устройства, изисква елементарни чипове за превръщане на докосването в електронни сигнали. А всички захранвани с акумулатори устройства се нуждаят от чипове за превръщане и контролиране на потока от електричество.
Кой управлява доставките?
Производството на чипове се трансформира във все по-несигурен и извънреден бизнес. Новите фабрики костват по над 20 милиарда $. Изграждането им лишава години, а по-късно би трябвало да работят по 24 часа в денонощието, с цел да осъществят облага. Мащабът на тези планове понижи броя на фирмите с водещи технологии в сферата единствено до три – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), южнокорейската Samsung Electronics и Intel, която е от Съединени американски щати. TSMC и Samsung работят като компании, които създават за други по поръчка, предлагайки изнесено произвеждане на компании по целия свят.

Всички - от Nvidia до вътрешните старания на Microsoft и Amazon - зависят от достъп до най-хубавото произвеждане, по-голямата част от което е основано в Тайван. Преди Intel се фокусираше върху производството на чипове за лична приложимост, само че в този момент се пробва да се конкурира със TSMC и Samsung в бизнеса с договорни поръчки.

По-надолу в хранителната верига действително има голяма промишленост, която създава така наречен аналогови чипове. Компании като Texas Instruments и STMicroelectronics са водещи производители на съставни елементи, които управляват натисканията на бутони и преобразуват мощността в устройствата. Това е региона, към която Китай (който е с блокиран достъп до доста от мащините, нужни за производството на съвременни компоненти) се насочва, инвестирайки съществено, с цел да усили производството и да завладее пазарен дял.
Какво се случва с геополитическата конкуренция?
Въпреки все по-големите разноски на Китай производителите на чипове в страната към момента зависят от американската технология и достъпът им до технологии от чужбина за произвеждане на полупроводници се свива. През 2023 година Съединените щати постановиха по-строг надзор върху износа на някои чипове и съоръжение за производството им, с цел да спрат Китай да развива своите качества, които Вашингтон счита за евентуални военни закани, като суперкомпютрите и изкуствения разсъдък. През октомври разпоредбите бяха затегнати в допълнение. Бяха реализирани съглашения с Япония и Нидерландия, които да последват образеца на Съединени американски щати. Тези съглашения ще влязат в действие през 2024 година

Някои от китайските софтуерни водачи, в това число Huawei Technologies, бяха сложени в така наречен Черен търговски лист. Американските снабдители на технологии за чипове би трябвало да получат утвърждение от държавното управление на Съединени американски щати, с цел да продават на фирмите от черния лист. Тази стъпка цели да ограничи способността на Китай да създава висок клас чипове и да основава съвременни приложения с изкуствен интелект. Тази година Huawei обаче показа смарт телефона Mate 60 Pro, захранван от новия чипсет Kirin 9000s. Този процесор е създаден от основаната в Шанхай Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) със 7-нанометрова технология, която е по-напреднала, в сравнение с разрешават американските правила.

Американските политици взеха решение, че би трябвало да създадат освен това от това просто да задържат развиването на Китай. Законът за чиповете и науката от 2022 година ще обезпечи към 50 милиарда $ федерални средства за поддръжка на производството на полупроводници в Съединени американски щати и за поощряване развиването на квалифицирана работна мощ, от която промишлеността се нуждае. TSMC, Samsung и Intel - трите най-големи производителя на чипове - оповестиха проекти за построяването на нови фабрики в Съединени американски щати.

Европа се включи в конкуренцията за понижаване на концентрацията на производството в Източна Азия. През ноември страните от Европейския съюз се споразумяха за проект на стойност 43 милиарда евро за пускане на производството на полупроводници. Целта е производството в блока да доближи 20% от световния пазар до 2030 година
Как Тайван се вписва във всичко това?
Тайван се обрисува като преобладаващ състезател в изнесеното произвеждане на чипове, частично заради решението на държавното управление през 70-те години на предишния век да предизвиква промишлеността за електроника. TSMC съвсем сама сътвори бизнес модела с производството на чипове, проектирани от други играчи. Това е метод, който потребителите на чипове възприеха, когато цената на новите уреди скочи до небето.

Големи клиенти като Apple дадоха на TSMC големия размер за създаване на водеща в промишлеността експертиза и в този момент светът разчита на нея. Компанията изпревари Intel по доходи през 2022 година Ще са нужни години да се отговори на този мащаб и умения. Политиката обаче направи конкуренцията на база на освен това от пари. Съединени американски щати алармираха, че продължат напъните си да лимитират достъпа на Китай до чипове, проектирани от Америка и създадени в леярните в Тайван. Китай от дълго време твърди, че островът е негова лична територия и заплашва да нахлуе, с цел да попречи на формалата му самостоятелност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР