Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно

...
Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Щастлив съм, че успешно преплувах протока Кук, през октомври атакуваме Молокай

Изключително благополучен и удовлетворен съм от това, че приключих сполучливо протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. Това съобщи родният плувец в ледени води Цанко Цанков на конференция в Пресклуб България след завръщането си в страната от Нова Зеландия, съобщи кореспондент на БГНЕС. Там Цанко преплува един от най-трудните плувни маратони – протока Кук, с рекордно време.


„ Изключително благополучен и удовлетворен съм от това, че приключих сполучливо протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. При това, с най-бързо време за спортната година. Възможностите за преплуване на протока са доста лимитирани – единствено три месеца през годината, защото температурата на водата прави преплуването невероятно. Още с идването ни в Нова Зеландия и първите ми тренировки там се приготвих за извънредно сложни условия. Още в първите дни след едночасова подготовка открих, че получавам хипотермия – отнемаше ми 45 минути да се възобновяване. С приближаване на самия спортен ден беше взето решение от капитана на новозеландския екип датата да бъде изменена от 2 април на 7 април. Условията също бяха малко по-неблагоприятни. Това беше най-трудното ми плуване досега, макар че всеки от маратоните има своите специфики и характерности. От началото бях подложен на тази доста студена вода и в първия час след старта имаше огромни талази и мощни течения. Впоследствие имаше спокоен сектор от вода. В крайния стадий на протока Кук имаше един основен миг – към два часа преди финала също се следиха огромни талази. Тогава направихме и най-голямо отклоняване “, стартира Цанков, който е един от спортистите, подкрепяни от Фондация „ Спорт в България “.

„ През цялото време съумях да запазя централизация и явен взор върху самия маратон, върху моето положение – в крайния стадий сякаш усетих, че се нарушава моята ориентировка. Това е било в резултат на една средно-телесна хипотермия. Трябваше със силата на волята и душeвността да се преборя. Много е значима психическата резистентност, защото единствено чрез душeвността човек може да противодейства на тези компликации като хипотермия, студена вода и други. Много е значимо да не плуваш постепенно протока Кук, в случай че плувецът няма огромно количество подкожни мазнини. Иначе, би трябвало да обезщетявам това с по-голяма мускулатура. Условията не ми дадоха опция да си разпределя по-добре силите. Нито за миг не съм си мислел да се откажа, защото това е едно от най-лошите неща по време на плувен маратон. Най-голямата компликация пристигна от прекомерно ниските температури на водата. Имам доста добра устойчивост и скорост, само че комбинацията от тези фактори прави нещата доста сложни. Почувствах огромно напрежение, когато нашият лодководач ни сподели, че лодката е с развалена скоростна кутия и можем да отложим плуването за декември “, призна още плувецът ни.

На събитието в Пресклуб България беше и неговият управител Николай Илиев. „ Фондация „ Спорт в България “ са генерални спонсори на това, което прави Цанко и се случва в открити води. Филмът за него ще бъде подготвен до края на тази седмица. От идната започваме по предварителните поръчки да го представяме, тъй като филмът ще бъде доста забавен. Той ще бъде показан за първи път в Пресклуб България, сходно на предходния “, сподели той, като добави по отношение на преплуването на протока Кук, че е имало устройства на лодката, с цел да няма едри риби най-малко в радиус 50 м към нея, което е довело до цялостното обезопасяване по време на маратона.


Илиев сподели и формален документ, че Цанков е първият българин, който е преплувал Гибралтарския пролив, като сподели на медиите и карта на самия пролив. „ Официалният документ от Гибралтарския пролив – първият българин се споделя Цанко Цанков, ето я и картата на Гибралтарския пролив. Единственият плувен маратон с две съответни условия – група от 4 индивида, при нас изискването беше последният километър да бъде спортен. Другото е съгласно разпоредбите на протока, състезателят има право на неопренов костюм за плуване до 0.3 мм дебелина. Това са разпоредбите на Гибралтар. За да получиш този документ, значи, че си плувал по разпоредбите. Всичко е публично “.

Цанков добави: „ Моята цел беше да стана първият българин, който преплува Гибралтарския пролив – да го преплувам с бански костюм, с цел да промотирам един от нашите спонсори. За преплуването на протока Санта Каталина имаме документ, за Кук занапред го чакаме “, разяснява той и разкри идната си цел: „ При нас всичко е планувано – през месец октомври сред 1-10 е плануван моят опит за преплуване на протока Молокай. Трябва да бъда квалифициран за плуване от към 60 км, малко над 15 часа. От позиция на температурата няма да има никакви проблеми. Много плувци споделят, че това е най-трудният им маратон “.

Илиев загатна, че с изключение на Oceans seven, Цанко ще се включи в план, по който сега тече организация и ще бъде докрая на годината, само че не пожела да даде съответна информация, окачествявайки единствено събитието като такова с „ социална значителност “. „ Подготвяме и различен тип участия, само че сега тече организацията, сигурно ще има още нещо за Цанко Цанков отвън Oceans seven до края на годината, което ще бъде с социална значителност. От няколко месеца приготвяме един план – нещо, което не е правено до момента и е обвързвано с плуването “, добави мениджърът на Цанков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР