Изключително рядък феномен в Родопите. В едно от ловните стопанства

...
Изключително рядък феномен в Родопите. В едно от ловните стопанства
Коментари Харесай

Феномен в Родопите: Появи се бял сръндак

Изключително необичаен феномен в Родопите. В едно от ловните стопанства високо в планината беше видян снежнобял сръндак албинос. Той се е появил към местата, където се оставя храна за дивите животни през студените месеци, заяви Нова тв.

На пръсти се броят хората, видели редкия бял сръндак. Сред малцината късметлии е опитният фотограф на дивата природа Цветомир Цолов, съумял да снима албиноса от близко.

„ Бял сръндак, освен на територията на нашата страна, а и в международен мащаб, е извънредно рядко да се види. Математически не може да се каже едно на милион или едно на няколко милиона. Тези фотоси за мен са най-големият шанс, който съм имал в гората ”, споделя той.

Уникалните фрагменти са снимани с цената на доста мраз и забележително самообладание. „ Сутринта температурата беше минус 9 градуса, достигайки най-много към 1 градус. Аз в укритието прекарах 8 часа и 25 минути. Без никакво отопление, единствено с апаратурата. Едва на шестия час понечих да стана и леко да се раздвижа вътре ”, изяснява още фотографът.

Чак на четвъртия час в укритието бялото животно страхливо наднича от гората и излиза край хранилката. В подобен миг даже най-малкият звук може да го прогони назад.

Албиносът е плод на близкородствени връзки. Видимо е на най-малко 5 години. За това време обаче никой на никое място не го е виждал. Няма по какъв начин да е пристигнал отдалече, защото сърните са уседнали животни с стеснен ареал. „ Вероятно по-скритият метод на живот, по-затвореният метод на живот, изключително на сръндаците, е разрешил той да не се види и да оцелее в природата ”, допуска инж. Здравко Бакалов от ЮЦДП.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР