Изключително благодаря на румънските колеги, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев

...
Изключително благодаря на румънските колеги, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Иван Гешев: 8 милиона от спестяванията на хиляди български граждани са отишли при ало-измамниците

Изключително благодаря на румънските сътрудници, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на Национално заседание на управлението на Министерство на вътрешните работи, на което шефовете на полицията презентират сполучливи реализации на противопоставяне на закононарушения, свързани с телефонни измами и трафик на опиати. Самият факт, че през вчерашния ден няма нито едно позвъняване за машинация на българска територия, при изискване, че дневно са стотици хиляди, е задоволително да онагледи резултата от тази интервенция, добави Гешев.

Това е първата от поредност такива интервенции, в близката една година се надявам обстановката да е по-различна от до момента, уточни още зам.-главният прокурор.

Вчера спецпрокурори и служители на реда обискираха палатите на ало измамниците в Горна Оряховица. Акцията против ало мафията в Горна Оряховица протече по едно и също време с интервенция в Румъния. Причината е, че огромна част от родните измамници работят на север от Дунав.

Голяма част от жертвите у нас получават позвънявания от румънски номера. Вътрешните министерства на България и Румъния са координирали напъните си за откриване и задържане на тарторите на ало мафията, която осъществя големи доходи. В богаташкия квартал " Калтинец " на Горна Оряховица на прицела на спецпрокуратурата са притежателите на 15 първокласни къщи, против които има формирани няколко досъдебни производства за пране на пари. Всички те са измежду босовете на телефонните измамници. Затова и проверяващите вършат оценка на тяхното имотно положение.

В множеството от тях са паркирани и лимузини за стотици хиляди лв.. Вчера в Горна Оряховица дойдоха зам.-главният прокурор Иван Гешев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Стотици хиляди позвънявания дневно правят телефонните измамници от територията на Румъния към България, стана ясно от отчет при започване на форума. Групата е на фамилен принцип, като участниците, измежду които и мулета, са в роднинска група.

От 11-те членове 9 са престъпно проявени, 8 са осъждани, излиза наяве от докладваното по случая. Претърсени са 17 адреса у нас, конфискувани са коли, мобилни телефони от старите модели.

Престъпната група е направила измами на стойност към 2 милиона лв.. От началото на интензивността си е осъществила едни от най-тежките закононарушения в страната - две грандиозни измами от 400 хиляди и 200 хиляди лв.. Възрастно семейство е предоставяло няколко пъти суми, като даже са продали парцел, парите от който са предадени на измамниците.

Само за последните два месеца има измами за над 150 хиляди лв.. Имотната щета за 2018 година е за над 8 милиона лв., а единствено от началото на тази година е за над 2 милиона лв.. Телефонните измамници влагат парите си в коли. Намерени са много бележки, заложни билети за заложено злато за над 15 хиляди лв..

" Може да наподобява, че парите не са доста - 8 милиона, само че това са парите и спестяванията на хиляди български жители. Благодаря на сътрудниците от Министерство на вътрешните работи ", сподели още Гешев. Подходът към този момент е да се обхване цялата страна, а не да се работи на парче във връзка с телефонните измамници. По думите му до момента се стигаше единствено до равнище муле.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР