Изказването на министър Нено Димов, че в момента планинският туризъм

...
Изказването на министър Нено Димов, че в момента планинският туризъм
Коментари Харесай

Правят се опити за облекчаване на защитните режими на природните паркове

Изказването на министър Нено Димов, че сега планинският туризъм е в застой поради доста съществени ограничаващи режими в националните ни паркове, е много противоречиво, защото в действителност виждаме взрив. Нямаме данни за занижен планински туризъм, само че имаме данни за влошена околна среда. На това би трябвало да обърне внимание екоминистърът. Това съобщи пред БНР Вера Стаевска от екипа на „ Зелени закони “ и от Асоциацията на парковете в България. По думите й малките врати, които отваря изявлението на министъра, са за начинания за промени в проектите за ръководство на националните паркове. Но имало потребност от по-строги ограничения за отбраната на парковете, а не от облекчение на защитните им режими.

Заявка за промени в законовите правила за планински туризъм направи министърът на околната среда и водите Нено Димов в изявление за Българска национална телевизия. Съмненията на Вера Стаевска са, че още веднъж се прави опит за възобновяване на диалога за облекчение на защитните режими.

„ Една смяна в Закона за предпазените територии би могла да компрометира отбраната на планините. Детайлните ограничения и режими за всеки един от парковете се дефинират от проектите им за ръководство, а не от Закона за предпазените територии “, изясни тя. Според нея „ с цел да се избегнат спорове, е нужен по-добре премислен надзор, а не повече надзор “.

„ И не да се трансформират разпоредбите в полза на съответни бизнеси, на съответни ски зони, на съответни близки до властта капиталови ползи и концесионери ", безапелационна беше Стаевска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР