Изказването на министър Бойко Рашков за журналистите от bTV е

...
Изказването на министър Бойко Рашков за журналистите от bTV е
Коментари Харесай

Димитър Вацов: Телевизиите се снишават с тоталитарен рефлекс

" Изказването на министър Бойко Рашков за публицистите от bTV е в действителност неприемливо и е тоталитарен инстикт, само че в това време, до момента в който водещите концентрираха „ огъня “ единствено в една точка, ние, като публика, в огромна степен не получихме никаква информация по други тематики от това изявление. Това попречи той да разгърне тезата си за нещата, които желае да свърши.

Това съобщи пред БНР проф. Димитър Вацов, професор по философия и основен редактор на списание „ Критика и хуманизъм ".

" За страдание водещите телевизионни публицисти на утринните блокове, на „ Панорама “, са прекомерно конформни сега към всички представители, пазят се от взимане на позиция, изчакват бъдещето и си пазят местата. Когато публицистите се усещат под опасност от наказания от страна на политическия хайлайф, а политическият хайлайф сега не е постоянен – не се знае кой ще ръководи в бъдеще, т.е. от кое място ще пристигна жегата, в подобен миг тези публицисти се снишават и това също е тоталитарен инстикт. Пазят се и или не задават неуместни въпроси, или преекспонират един неуместен въпрос, като по този метод пречат да се организира естествен диалог, добави той.

Съдебната система и медиите би трябвало да са като скачени съдове – да работят дружно. Би трябвало правосъдната система да е тази, която подсигурява коя информация е реалност, a кое изказване е клюка. Нашата правосъдна система не работи, а прокуратурата работи напълно изборно и единствено медийно, тъй като няма никакви действителни триумфи, даже и по особено определените от нея поръчкови каузи за хора, които би трябвало да бъдат преследвани съдебнo, отново няма наказани. Единственото, което прокуратурата има, е медийно изтърбушване на бизнеси и политици. Когато нямаме тази крайна гарантност на правосъдната система, тогава неизбежно медиите са застрашени. В този смисъл подобряването на медийната среда е директно подвластно от промяната с правосъдната система и най-много на прокуратурата, която е язвата на българската правосъдна система ", разяснява още професорът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР