Изискванията са посочени в Изборния кодекс и КонституциятаПроверката предстоиАко Кирил

...
Изискванията са посочени в Изборния кодекс и КонституциятаПроверката предстоиАко Кирил
Коментари Харесай

Централната избирателна комисия: Ако Кирил Петков е с двойно гражданство, ще го отстраним

Изискванията са посочени в Изборния кодекс и Конституцията
Проверката следва

Ако Кирил Петков е с двойно поданство, ще го отстраним от изборите. Това бе отговорът на ЦИК на въпроса на “Труд” какво ще направи комисията, в случай че се окаже, че Петков с изключение на български жител, към момента е и жител на Канада.

“Извършва се инспекция дали претендентът дава отговор на условията в Изборния кодекс и респективно на Конституцията. Ако не дава отговор и като резултат от инспекцията се откри, че има и друго поданство с изключение на българско, такива претенденти биват заличени от листите. Дали Кирил Петков има и друго поданство с изключение на българско ще установим тогава, когато бъде записана листата, в случай че той бъде претендент в тази листа и правим проверката”, добави Росица Матева, представител на ЦИК.

На конференцията на ЦИК бе обявено, че продължава да тече регистрацията на претенденти за президент и вицепрезидент. Досега за президентските избори са се записали 12 партии, 5 обединения и 12 инициативни комитета, разясниха от ЦИК. Крайният период за регистрация на кандидат-президенти е 12 октомври.

От комисията оповестиха също, че досега са подадени 11 187 заявки за гласоподаване отвън страната. “В три страни има повече от 1000 заявки. От Турция идват най-вече за момента - 4273, от Англия - 1341, Германия - 1276, покрай 1000 са и заявките от Испания, малко под 700 са от Съединени американски щати. Това са страните, в които обичайно ползата към присъединяване в изборите на българските общности е най-голям”, изясни Цветозар Томов, представител на ЦИК. Вероятно ще бъдат разкрити сред 750-800 изборни секции, предвижда той. Томов добави, че за пръв път се плануват толкоз доста секции.

Все още няма дефинитивно решение на ЦИК по технологията на гласоподаване. Сигурно е, че гласоподавателите ще вземат участие в двата типа избори с една и съща карта. Още не е конкретизирано ще има ли начален екран, на който да се показва дали гласоподавателят ще гласоподава единствено за президент, единствено за Народно събрание или ще взе участие и в двата вота. Възможно било още при слагане на картата вместо начален екран да се появи машинната бюлетина за президентския избор, а по-късно и за този за Народно събрание.

ЦИК би трябвало да реши и дали машината да пуска обща квитанция за двата типа избори, или обособени, които да се пускат в разнообразни кутии. Едва по-късно Смартматик ще може да работи по софтуера, а гласоподавателите ще почакат, до момента в който пристигна време за демонстрации по какъв начин да гласоподават машинно за президент и депутати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР