Изграждането на Въоръжени сили, които да са адекватни сега, след

...
Изграждането на Въоръжени сили, които да са адекватни сега, след
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов се срещна с висшия генерал от НАТО Филип Лавин

„ Изграждането на Въоръжени сили, които да са съответни в този момент, след 10 или петнайсет години е развой, който би трябвало да бъде обект на дълготрайна национална политика в региона на сигурността и защитата. Индустрия, защита, развойна активност – всичко това би трябвало да бъде включено в една обща тактика за построяването на защитителен потенциал. Трябва да се обединим като държавно управление и като общество да развиваме съответни Въоръжени сили “.

Това съобщи през днешния ден, 7 март, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов по време на взаимните изказвания пред представители на медиите в границите на визитата на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията военачалник Филип Лавин в България, оповестиха от пресцентъра на МО.

Адмирал Ефтимов бе безапелационен, че ставаме очевидци на трансформационни промени в характера на войната. „ От изключителна значимост за нас и нашите съдружници е да поддържаме и развиваме софтуерно предимство, което постоянно е било от значително значение за поддържане на военното предимство. Развитието на мощна отбранителна промишленост, способна да реагира съответно на новите провокации е основна поука за всички държави-членки на НАТО и Европейския съюз “, акцентира началникът на защитата.

„ Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, изключително във връзка с Черноморския район и Източния фланг. Приемането на бойна група на Алианса на ваша територия, приносът ви към задачата КФОР и към задачата на НАТО в Ирак, както и поддръжката ви за Украйна, са доказателство за вашата ангажираност “, съобщи военачалник Лавин. Той изрече признателност към адмирал Ефтимов за неговите старания при построяването на бойната група на територията на България и го поздрави за заеманата позиция като доайен на Военния комитет на НАТО на равнище началници на защитата.

Адмирал Ефтимов акцентира, че по време на диалозите с военачалник Лавин са разискали груповата система за защита на Алианса и ситуацията по сигурността на Източния фланг на НАТО, изключително във влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна. Началникът на защитата посочи, че гостът се е срещнал с провокациите по сигурността в нашия район, със комплицираната динамичност в Черноморския район и с нашите национални съображения в региона на сигурността и защитата. Също по този начин и с напъните, които страната ни поставя за обезпечаването на Многонационалната бойна група на Алианса на наша територия. Адмирал Ефтимов акцентира потребността от по-голямо общо финансиране при построяването на нужната транспортна и логистична инфраструктура на Източния фланг на Алианса.

Началникът на защитата уточни, че войната в Украйна е знак за обилни промени в характера на бойните дейности, а това постанова Въоръжените сили да подхващат нужните ограничения за съответна промяна. „ Всичко това рефлектира както върху планирането на националните отбранителни качества, по този начин и на качествата на Алианса. За нас поуките от протичащия боен спор в Украйна е належащо да се ползват на стратегическо равнище на обмисляне в защитата, защото процесът на създаване на отбранителни качества е муден и изисква време и запаси “, означи началникът на защитата. Той разкри също, че интерес в полемиките са провокирали въпроси по отношение на националната отбранителна промишленост, устойчивостта, цифровата промяна и способността на съдружниците да организират интервенции във всички домейни, както и дейностите, които България подхваща във Въоръжените ни сили за адаптиране към новите условия и процеси в Алианса.

„ На неотдавнашните срещи на върха на Алианса беше очебийно пренасочването на вниманието към възпирането и защитата. Ангажиментът на България за увеличение на разноските за защита, в това число за нови качества, е окуражителен “, безапелационен бе военачалник Лавин. Той акцентира какъв брой е значимо да се подготвим за днешния, само че и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда, с цел да се оправим с всички вероятни провокации, пред които може да се изправи Алиансът. „ Като съюз от 32 страни би трябвало да подсигуряваме, че сме по-мобилни и по-гъвкави, и да реализираме това, чрез нашия координиран курс на промяна. Тъй като бойните дейности в бъдеще стават все по-сложни и в голям брой домейни, належащо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите съперници. НАТО би трябвало непрестанно да се приспособява и трансформира, и това е едно непрекъснато пътешестване “, заключи Върховният главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на Алианса.

В рамките на визитата си у нас военачалник Филип Лавин ще се срещне също с президента на Република България Румен Радев, с министър-председателя акад. Николай Денков и с Комисията по защита в Народното събрание, както и ще посети Военната академия „ Г.С. Раковски “ и Центъра за създаване, проучване и рационализиране на качества НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия в София.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР