Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в Европа, който представлява инвестиция

...
Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в Европа, който представлява инвестиция
Коментари Харесай

Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в Европа ще започне през лятото

Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в Европа, който съставлява инвестиция на стойност 800 млн. евро, ще стартира през това лято в региона на Пилу - Гръничери в западната част на румънския окръг Арад, а планът ще бъде придружен от втора инвестиция от почти 200 млн. евро за апаратура за предпазване на сила - също най-голямата на континента, заяви Аджерпрес особено за Българска телеграфна агенция.

Кметът на община Гръничери Петру-Клаудиу Бътрънуц сподели пред Аджерпрес, че в петък сутринта е записал настояването на вложителите за издаване на градоустройствен документ за построяването на огромна апаратура за предпазване с потенциал от към 500 мегавата.

" С този план приключва построяването на най-големия фотоволтаичен парк в Европа. Говорим за апаратура за предпазване, която ще бъде издигната на 20 хектара на територията на община Гръничери. Тук ще има на бетонови платформи акумулатори с размер на товарни контейнери. Това ще бъде най-голямата апаратура за предпазване на възобновима сила в Европа, а инвестицията ще възлезе на почти 200 млн. евро, в допълнение на 800-те милиона евро инвестиция във фотоволтаичния парк Пилу-Гръничери ", декларира кметът.

Според кмета построяването на фотоволтаичния парк, оповестено предходната година от вложителите и от управляващите в Арад, ще стартира през юли-август.

Той сподели, че сега на терена тече работа по археологическото изследване и се организират разкопки. След като те завършат се чака утвърждение от Министерството на културата.

В края на ноември 2022 година вложителите и окръжните управляващи показаха плана на най-големия фотоволтаичен парк в Европа, който ще има потенциал от 1044 мегавата и ще влезе в употреба през декември 2024 година

" Тук проектите ни се трансформират в реалност. Ние избрахме страната и местоположението на плана, като взехме поради съществуващата инфраструктура и логистичните благоприятни условия. Това е най-големият фотоволтаичен парк в Европа. До декември 2024 година желаеме да доставим първите количества сила в мрежата ", сподели тогава Себастиан Еначе, представител на строителя " Монсон ".

Представителят на вложителя Мариан Павел посочи през есента, че вложенията са напълно частни и не се облагодетелстват от никакви данъчни облекчения от страната. Част от средствата, нужни за финансиране на плановете, са получени от заеми.

" Монсон " е измежду огромните компании в бранша на възобновимата сила и водните планове от 2004 година с планове в развиване за над 7000 мегавата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР