Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред най-важните приоритети на българското

...
Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред най-важните приоритети на българското
Коментари Харесай

Министър Петкова: Интерконекторът Гърция-България е сред най-важните ни приоритети

Изграждането на интерконектора Гърция-България е измежду най-важните цели на българското държавно управление в енергийната област, който има основна роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ освен за нашата страна, а и за целия район на Югоизточна Европа. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила на среща с посланика на Съединени американски щати в България Н. прочие Ерик Рубин, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Министър Петкова срещна своя посетител с напредъка по построяването на междусистемната връзка и последващите стъпки до окончателната му реализация.

По думите на енергийния министър планът се развива с авансово начертаните темпове, тъй че строителството му да стартира през 2018 година, а действителната употреба – през 2020 година

През есента на тази година би трябвало да започва публичната поръчка за избор на реализатор на строителните действия, осведоми министър Петкова. Паралелно с това ще бъде разгласен нов пазарен тест за неразпределения потенциал на газопровода.

Считам, че можем да реализираме доста положителни резултати в този тест, имайки поради към този момент напредналите дейности по реализация на плана, означи енергийният министър. Тя осведоми своя посетител и за подхванатите стъпки за приемане на финансиране за плана в размер на 35 млн. евро по линия на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Документацията за това е показана в Управляващия орган на програмата, както и в Европейската комисия.

За построяването на връзката има опция да се употребяват и европейски фондове от гръцка страна. Това е станало ясно по време на неотдавнашна среща сред енергийните министри на двете страни, за която министър Петкова осведоми своя американски посетител.

Бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса „ Марица изток “ от позиция на гласувания наскоро референтен документ на Европейския парламент за най-хубави налични техники за огромните горивни съоръжения също бе тематика на диалога сред енергийния министър и посланика на Съединени американски щати в България. Министър Петкова осведоми за опцията да бъде поискана дерогация (изключение) от новите правила. За да се случи това обаче, всяка апаратура би трябвало да кандидатства самостоятелно и да потвърди, че разноските, които ще би трябвало да направи за осъществяване на новите екологични правила, неведнъж надвишават изгодите за околната среда. В Министерството на енергетиката ще бъде основано особено координационно звено, което да поддържа непрекъсната връзка с топлоелектрическите централи, браншови организации, синдикати и специалисти за сполучливо решение на въпроса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР