Изграждането на газоразпределителен център в България ще доведе до повишаване

...
Изграждането на газоразпределителен център в България ще доведе до повишаване
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Изграждането на газовия хъб ще повиши доходите на хората

Изграждането на газоразпределителен център в България ще докара до повишение на приходите и стандарта на живот, разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса за показване на концепцията за реализация на газов хъб " Балкан ", представена от Агенция " Фокус ".

Идеята за газов хъб бе стартирана преди няколко години от премиера Бойко Борисов.

Тя изясни, че когато се диверсифицират източните на природен газ, ще може да се приказва за либерализация на пазара и действителна конкуренция. " Всичко това ще даде на България и целия район сигурност на доставките и опция за конкурентни цени, което значи и конкурентна стопанска система. Искаме българският бизнес да получава по-добри цени на тази суровина и всичко, което вършим, е в полза на жителите, с цел да реализираме повишение на приходите и стандарта на живот. Така че Министерството на енергетиката поддържа основаването на газов хъб " Балкан ", разгласи тя.

Напомни, че за реализирането на плана е нужно и основаване на законова рамка, " която ясно да дефинира всичко в този развой ".

За основаването на газов хъб " Балкан " са нужни промени в Закона за енергетиката, които да създадат пазара постоянен, ликвиден и предвидим, разгласи на собствен ред ръководителят на Съвета на шефовете на " Газов хъб Балкан " ЕАД и изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов.

Допълни, че задачата на основаното сдружение " Газов хъб Балкан " е да бъде платформа за търговия с природен газ.

" С тази цел започнахме работа за основаване на ликвиден пазар на природен газ в България, в това число в тясно съдействие с компании, които имат опит в Европейски Съюз за основаване на такива пазари ", съобщи Малинов.

Кирил Равначки, член на Съвета на шефовете на " Газов хъб Балкан " ЕАД, изясни, че сдружението предлага основаване на лицензирана газова борса и усилване на пълномощията на Комисията на енергийно и водно контролиране (КЕВР), с цел да упражнява надзор и мониторинг на ликвидността. Равначки посочи още, че ограниченията за обезпечаване на ликвидност включват стратегии за освобождение на количества газ, продажба от " Булгаргаз " ЕАД на остатъците единствено по борсов път, предложение на борсата на количества природен газ от локален рандеман в България и района и включване на пазарни участници - маркетмейкъри.

България с интензивен ритъм би трябвало да направи стъпки за либерализацията на пазара на природен газ, тъй като сме изостанали, сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" КЕВР изрично поддържа както либерализацията на пазара, по този начин и диверсификацията на доставчиците на природен газ в страната. В тази посока ролята на КЕВР ще се изрази в действия, които са аналогични на дейностите, които имаме в борсата за електрическата енергия. Ще има текст, естествено, който да ни дава опция да правим надзор по процеса на либерализация и прекосяването към свободен пазар. Освен това КЕВР се ангажира и с лицензирането на борсовия оператор. Няма подозрение, че положителното решение е заимстване на средноевропейската платформа за търговия с природен газ ", уточни Иванов.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР