Изграждането на фотоволтаичен парк върху пасища и земеделски земи в

...
Изграждането на фотоволтаичен парк върху пасища и земеделски земи в
Коментари Харесай

Напрежение в община Средец заради изграждане на фотоволтаичен парк

Изграждането на фотоволтаичен парк върху пасища и аграрни земи в региона на Средец провокира напрежение измежду жителите. Някои от хората не са съгласни с построяването на сходно оборудване, защото то ще заема повърхност от 8200 декара.

Притеснението е, че с построяването на фотоволтаичната централа върху земеделските територии ще пречи на земеделието, отглеждането на животни, пчеларството и ловния туризъм.

Областният шеф Пламен Янев организира срещи с популацията на четирите села от община Средец - Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина, на които съществена тематика е за или срещу построяването на фотоволтаичен парк в землищата им.

„ Получената подписка до Областна администрация Бургас, в която жителите на четирите села показват несъгласието си с решението на Общински съвет-Средец, беше един от доводите ми да спра осъществяването на решението на Общинския съвет. Срещите ще проведа, с цел да се уверя персонално във волеизявлението на популацията, защото до мен постъпват спорни информации “, сподели регионалният шеф Пламен Янев.

Фирмата от своя страна твърди, че са провели осведомителни срещи по места и подписката е подвеждаща и преднамерено проведена. С цел обективност и уместност по отношение на проблема регионалният шеф направи институционална инспекция на записаните лица в протестната подписка. От подписани 283 души 124 са от засегнатите села, 96 са с друга адресна регистрация, 17 чужденци, а 46 са нечетливо написани и не може да се откри тяхната адресна регистрация.

Земеделските площи съставляват обработваеми ниви и пасища към селата. Общинският съвет в Средец промени предназначението им " за произвеждане на електрическа сила, електрически подстанции, хранилища и предпазване на електрическа енергия ". Липсата на задоволителна икономическа аргументация и детайлно проучване на капиталовото желание са другите аргументи регионалният шеф да спре решение на общинския съвет.

„ Областна администрация Бургас, като представител на страната, е съпричастна с терзанията на хората, деликатно се преглеждат решенията на всички общински препоръки в региона за да се търси салдото в отбрана на публичния интерес и икономическия интерес, както и развиването на района “, безапелационен е регионалният шеф Пламен Янев.

Автор: Елиана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР