Изграждането на 111-метровия пилон на Рожен не подлежи на задължителна

...
Изграждането на 111-метровия пилон на Рожен не подлежи на задължителна
Коментари Харесай

Екоинспекцията не следи поляната, където копаят за 111-метровия пилон на Рожен

Изграждането на 111-метровия стълб на Рожен не предстои на наложителна оценка на въздействието върху околната среда.

 Това показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян по отношение на постъпил сигнал от " Сдружение за дива природа Балкани " на 12 юни.

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян са създали инспекция на осъществяване на строителство в региона на Защитена околност " Рожен ".

Констатирано е, че в обсега на поземления парцел, намиращ се в землището на село Соколовци, околност " Рожен ", се правят строително-монтажни работи по реализация на капиталово предложение: " Изграждане на величествен стълб с височина 111 метра " с възложител Фондация " Наследство в бъдещето ".

Имотът обаче не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии (Защитена околност " Рожен " отстои на към 0,9 км по права линия на изток от обекта), както и не попада в рамките на предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие (най-близко разположената предпазена зона BG0001030 " Родопи Западни ", отстои на към 4,58 км), допълват от екоинспекцията.

Според документите за пилона Рожен, той бил преместваем обект със скица по чл.56 от Закон за устройство на територията, а за слагането му нямало потребност от нова транспортна инфраструктура. Това осведоми на собствен ред екоактивистът Тома Белев във фейсбук профила си.

По думите му обектът в действителност не е преместваем, защото Закон за устройство на територията изисква да може да бъде преместван в пространството без да губи своята индивидуализация и тъй като при слагането му се променя субстанцията на земята.

" Не може да се сложи и със скица по чл.56 - тя е неприложима за обект с тази функционалност ", счита Белев. Той акцентира, че до парцела в кадастралната карта не се вижда път, тоест  " или ще би трябвало да употребяват вертолет или да се оцени въздействието на строителството на пътя ".

А другояче от уеб страницата на плана се показва и неговата цел- " Ще издигнем българското знаме на величествен стълб от 111 метра в сърцето на Родопите, на Роженските поляни. На мястото, люлка на най-общобългарското събитие - Роженския събор, който сплотява и въодушевява да пазим и предаваме своето духовно завещание в бъдещето. "  

На 9 юни стартира и строителството на стълб " Рожен ". Първата копка към този момент е реалност и се оформя изкопът от 1000 кубични метра за основите на внушителната структура.

В същото време обаче от сайта безследно са изчезнали донорите, които до преди няколко дни бяха видни. Все още обаче стои информацията за медийните сътрудници, от които Българска телеграфна агенция. БНР, Българска национална телевизия и други

Срещу построяването на пилона към този момент има и петиция с над 1000 подписа. Тя е с задоволително ясно наличие:  " Природата няма потребност от още бетон. Туйто. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР