Изготвена и одобрена е Областната аптечна карта за Кюстендил Изготвена

...
Изготвена и одобрена е Областната аптечна карта за Кюстендил Изготвена
Коментари Харесай

Броят на аптеки и магистър фармацевти в областта е под необходимия минимум

Изготвена и утвърдена е Областната аптечна карта за Кюстендил

Изготвена и утвърдена е Областната аптечна карта за област Кюстендил, следва изпращането й към Министерство на здравеопазването. На свое съвещание през днешния ден Комисията, включваща представители на разнообразни здравни институции и деветте общински администрации, утвърди Аптечната карта, направена в осъществяване на заповед и според методика на здравното министерство. По време на съвещанието специалистите също по този начин разискаха и дадоха рекомендации по отношение на усъвършенстването и подобряването на медицинските услуги на регионално и национално равнище.
Комисията излезе с рекомендации по отношение на целенасочени промени в нормативната уредба, както и с определянето на дотация, която да насърчи разкриването на денонощни и общински аптеки.
Представители на здравните организации изрекоха мнение, че са нужни сериозна промени и държавна политика, които да бъдат своевременни и в полза на хората.
Обсъдена бе и опцията в отдалечените обитаеми места да има проведена доставка на медицински произведения и лекарства, или да се търсят разновидности за откриване на общински аптеки.

По отношение на казуса с денонощните аптеки се даде предложение искащите търговци да бъдат подкрепени със субсидирано работно място или различен тип дотация.

От направеното и показано мнение на Комисията стана ясно, че на територията на област Кюстендил действат 45 броя аптеки, при нужен най-малък брой 55. По общини броят им е както следва: 19 аптеки в гр. Кюстендил, 19 аптеки в гр. Дупница, в гр. Бобов дол – 2, в гр. Сапарева баня – 2, в гр. Бобошево – 1, в гр. Рила – 1 аптека и в гр. Кочериново – 1 аптека.
Аптеките са съсредоточени главно в огромните общини, а в дребните обитаеми места се усеща незадоволеност на популацията във връзка с снабдеността с лекарствени средства.
На територията на област Кюстендил има една функционираща аптека с денонощен режим на работа.

Магистър-фармацевтите на територията на област Кюстендил са 88, при нужен най-малък брой 146. Помощник-фармацевтите са 53-ма, при нужен най-малък брой 80 и различен личен състав, работещ в аптеките – 43 лица.

„ Благодаря ви, че се включихте с данни, които предоставихте, с експертно мнение и с рекомендации при правенето на Областната аптечна карта. Изказвам специфични благодарности към РЗИ, които в действителност обобщиха цялата тази информация “, разяснява зам. регионалният шеф Валентина Караганова, която ръководи съвещанието.

Караганова разясни, че задачата на Областната аптечна карта е да „ снима “ настоящото положение на аптечната мрежа по типове действия и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти. Документът съдържа данни за географско-демографската характерност на региона, здравно-демографската характерност на популацията в региона, конструкция и ползване на лекарствени артикули за домашно лекуване от популацията на територията на региона, броя, типовете действия и разпределението на откритите аптеки на територията на региона и др.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР