Изглежда Кърт Кобейн е знаел нещо, което е било непонятно

...
Изглежда Кърт Кобейн е знаел нещо, което е било непонятно
Коментари Харесай

Музикални хроники: Катастрофалното общо турне на Metallica и Guns N’ Roses, довело до масови безредици

Изглежда Кърт Кобейн е знаел нещо, което е било неразбираемо за останалите. Легендарният фронтмен на Nirvana отхвърля офертата на Metallica и Guns N’ Roses да открие взаимното им турне, стартирало преди 28 години на стадион „ Робърт Ф. Кенеди “ във Вашингтон. Faith No More се съгласяват да вземат участие вместо Nirvana, само че сигурно им се желае да не го бяха правили.

Всичко обаче приключва с голям неуспех за Metallica и Guns N’ Roses, които около поредицата от кавги предизвикват и една от най-масовите вълнения в рок историята, предизвикала вреди за 400 хиляди $.

Може би концепцията за общо турне на двете велики банди е изцяло обречена през цялото време.

Тогава Metallica употребява толкоз пиротехника на сцената, като че ли всякога чества Нова година. Guns пък нямат никакви терзания да приготвят сцената си цели два часа, откакто Metallica приключи своето осъществяване – съгласно тях почитателите би трябвало да са готови да чакат.

„ Черния албум “ на Metallica е излязъл година по-рано, само че продължава да е по върховете на класациите (в последна сметка са продадени над 16 млн. бройки от него), до момента в който Guns N’ Roses към момента промотират по едно и също време излезлите два албума под името Use Your Illusion.

Турнето обаче ще им даде значим урок: че колкото и да са известни, би трябвало да подхождат към активността си премислено и с известно самоограничение и мярка. А разточителността от време на време е рецепта за злополука.

 gettyimages-81636686-594x594

Турнето е обявено за пръв път на конференция в Лос Анджелис на 12 май 1992.

Сетът на Metallica е сниман от снимачен екип и по-късно осъществяването на песента Creeping Death е включено в документалния филм „ Година и половина от живота на Metallica “. В този филм фронтменът Джеймс Хетфийлд си прави смешка с оборудването, което употребяват Guns N’ Roses и даже това да наподобява високомерен подробност, той е доста индикативен.

Защото отношението на двете групи една към друга е меко казано неуважително. Те просто не се харесват.

Всъщност четиримата от Metallica имат причина да са отвратени от фронтмена Аксел Роуз, който на един от концертите повръща на сцената по време на You Could Be Mine и след това изчезва.

Певецът въпреки всичко се завръща, сервира опрощение към публиката и бандата изсвирва песента изначало. Но малко повече от седмица по-късно всичко стартира да се разпада.

Този път повода е, че гласът му просто отхвърля поради мощни болки в гърлото по време на Knockin’ on Heaven’s Door.

Басистът Дъф Маккигън приключва вокалите на песента, а на идващия ден Аксел получава ужасна диагноза: съществено повредени гласни струни. Докторите предлагат най-малко една седмица отмора и Guns пренасрочват три от концертите.

 gettyimages-134155502-594x594

Ситуацията така и така е много напрегната, а на 8 август към този момент дефинитивно експлодира.

Тогава на Олимпийския стадион в Монреал, Хетфийлд губи ориентировка на сцената и претърпява сериозен случай.

Докато свири Fade to Black, той стои върху една от машините за фойерверки, когато тя гръмва.

Концертът незабавно е спрян и Хетфийлд получава здравна помощ.

Така Guns N’ Roses получава шанса да бъдат героите на деня, само че нормалната пауза от два часа сред двете групи този път се удължава още повече и почитателите са принудени да чакат цели три часа, преди Аксел и компания да се появят пред тях.

Проблемите с озвучаването още веднъж се появяват, както и тези с гласа на Роуз, който не е в положение да издържи цялостен концерт.

Певецът напуща прибързано сцената поради невъзможността да пее повече и по този начин цялото шоу се оказва провалено. Публиката демонстрира гнева си освен на стадиона, само че и отвън него.

Накрая полицията възвръща реда, само че вредите са обилни. По-късно от Metallica загатват, че Guns N’ Roses носят виновност за станалото и това напълно скапва връзките сред двете групи.

„ Беше огромен проблем за мен, тъй като бях изгубил уважението на всички в Metallica “, написа по-късно в автобиографията си китаристът на Guns Слаш.

 gettyimages-593323121-594x594

Легендите на траш метъла са принудени да отсрочат шест концерта и да анулират един поради случая с Хетфийлд, а бинтованата му ръка не му разрешава да свири на китара.

Затова е взет различен китарист за заместител, а в остатъка от турнето той се заема само с пеенето.

По това време Faith No More към този момент се чудят по какъв начин да сложат завършек на присъединяване си в концертите.

Но преди да получи шанса да го направи, Guns изритват Faith No More от турнето поради неизяснени неразбирателства. Последните три вечери като откриваща група се включва Motorhead, в това число на финалното шоу в Лос Анджелис.

След него скандалните условия към Guns N’ Roses не престават: фамилията и приятелите на Дъф Маккегън се намесват и го вкарват в клиника поради злоупотребите му с алкохол и опиати.

Дори при изпуснатите облаги от анулираните шоута, Metallica печели положителни пари от стадионното турне. Същото не може да се каже за Guns, които прибират едвам 20% от предстоящото съгласно изказванията на Слаш в книгата му.

Всяко празненство е със своя лична тема, като да вземем за пример казино вечер, римска баня и мексиканска фиеста.

Макар че и двете групи нямат причина да си спомнят турнето с положително, то е потребен опит за тях и си остава индикативен образец – че когато прекомерно огромни величия се съберат на една сцена, от време на време тя се оказва тясна за тях.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР