Изглежда, че засега Русия се е отказала от първоначалната цел

...
Изглежда, че засега Русия се е отказала от първоначалната цел
Коментари Харесай

Кои са следващите 5 цели на Русия

Изглежда, че към този момент Русия се е отказала от първичната цел на нашествието си в Украйна - завладяването на Киев и свалянето на украинското държавно управление, само че към момента продължава да атакува на изток и на юг. Дори при този проект " Б ", натрапен от украинската опозиция и военните неуспехи, Москва има голям брой цели, които рискуват да удължат спора и да причинят още повече гибел и опустошения. Агенция Франс Прес преглежда петте цели, които Русия си е сложила за идващия стадий на войната против Украйна, съвсем месец и половина след началото на спора, съобщи организация БГНЕС.

Символична победа
Дори и с цялостен надзор върху медиите след серия от драконовски ограничения, президентът Владимир Путин ще желае да регистрира някакъв триумф на 9 май, когато Русия отбелязва успеха си над нацистка Германия във Втората международна война. " Путин е захласнат от символичните дати и историята, тъй че той обезверено се нуждае от фотография на победа преди 9 май ", споделя Александър Гринберг, анализатор в Йерусалимския институт за сигурност и тактика (JISS). Сергей Караганов, почетен ръководител на московския мозъчен концерн Съвет за външна и отбранителна политика и някогашен консултант на Кремъл, съобщи, че Русия " не може да си разреши да " загуби ", тъй че се нуждае от някакъв тип победа ". " Залогът на съветския хайлайф е доста огромен - за тях това е екзистенциална война ", сподели той пред английския седмичник „ The New Statesman “.

Превземане на Мариупол

Докато съветските сили наподобява се отдалечават от Киев и други райони на север, Русия не прави такива стъпки към югоизточния град Мариупол, който е обсаден от седмици насам на инат на интернационалния митинг. Превземането на Мариупол би било решаваща стъпка за Русия в реализирането на очевидната ѝ цел да управлява територията, свързваща украинския полуостров Крим, завзет от Москва през 2014 година, с Русия. " Очаквам интензивни боеве до окончателното оттегляне на (украинската) опозиция от Мариупол ", сподели Гринберг.

На север се намират двете промосковски сепаратистки области в Донбас - Донецк и Луганск, тъй че завладяването на града би дало на Москва надзор над обширна територия в източната част на Украйна. С Мариупол съветските сили биха могли " да се насочат на север, с цел да завладеят останалата част от Донбас и да имат непрестанен надзор над южната част на Украйна и крайбрежието на Азовско море ", съобщи пред Агенция Франс Прес Пиер Разу, научен шеф на Средиземноморската фондация за стратегически проучвания.

Завземане на нови територии

Отцепилите се Донецка и Луганска област - приети за самостоятелни от Русия през февруари - не управляват цялостния обсег на тези две области в границите на Украйна. Москва упорства техните отцепници да имат цялостна административна власт, а цялостният им надзор наподобява е основна цел на войната.

" Войната надалеч не е завършила и към момента може да се обърне в интерес на Русия, в случай че съветските военни съумеят да стартират интервенция в Източна Украйна ", обявиха анализатори от Института за проучване на войната (ИИВ). През уикенда Русия нанесе удари по западното пристанище на Одеса и западни източници в никакъв случай не са изключвали амфибийно нахлуване против града, въпреки че това наподобява по-малко евентуално. " Ако бъде наложено преустановяване на огъня на правилото " хвани това, което завземеш ", Русия може да резервира властта си над няколко нови елементи на Украйна ", споделя Иван У. Клишч, докторант по интернационалните връзки в университета в Тарту, Естония.

Печелене на време

Нахлуването се оказа извънредно скъпо за Русия както във връзка с човешките жертви, по този начин и във връзка с разрушенията на военната техника в лицето на украинската опозиция, която беше доста по-твърда, в сравнение с очакваше Кремъл. Военни анализатори означават, че пролетният набор на Русия стартира на 1 април и въпреки Москва да упорства, че наборниците не се изпращат в Украйна, новите попълнения биха могли да влязат в борба, откакто подпишат контракти и бъдат подготвени.

" Войната надалеч не е завършила... Предстоят нови офанзиви ", сподели Густав Гресел, старши помощник по политиките в Европейския съвет за външни връзки (ЕСВП), като добави, че личният състав е " основният запас ", който липсва на Москва. Анализаторите обаче настояват също, че една дълга изтощителна война би била рискова и за Русия, като се има поради триумфът на украинската партизанска тактичност през последните седмици. " Ако в последна сметка това се трансформира в продължителна изтощителна война, Украйна като цяло наподобява в по-благоприятна позиция ", споделя Майкъл Кофман, шеф на Програмата за проучване на Русия в Центъра за военноморски разбори в Съединени американски щати.

Разделяне на Запада

Колкото по-дълго се проточва войната, толкоз повече се чака Кремъл да натъртва на една от обичаните си тактики - да се стреми да раздели Запада на страни, които желаят да заемат най-твърда позиция против Москва, и такива с по-примирителна позиция. Днес Путин побърза да поздрави един от най-близките си съдружници в Европейски Съюз, унгарския министър-председател Виктор Орбан, откакто партията му завоюва изборите, на които той получи четвърти мандат.

Като вероятен предвестител на идното напрежение президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Путин не трябва да остава на власт, само че френският президент Еманюел Макрон отвърна, че сходна изразителност е безполезна. Макрон съобщи през днешния ден, че Европейски Съюз ще обмисли нови наказания против съветската петролна и въгледобивна индустрия, само че не загатна природния газ, от който Европа продължава да е мощно подвластна. " Целта на играта е да се раздели също и публичното мнение ", добави Разу./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР