Изглежда, че руските сили са придобили достатъчно позиционно предимство, за

...
Изглежда, че руските сили са придобили достатъчно позиционно предимство, за
Коментари Харесай

ISW: Руските сили са напреднали в Бахмут, но без да обкръжат града

Изглежда, че съветските сили са придобили задоволително позиционно преимущество, с цел да създадат маневра към Бахмут и да завземат някои региони на града, заяви в ежедневния си отчет Институтът за военни проучвания на Съединени американски щати (ISW).

 

Въпреки това съветските военни до момента не са съумели да принудят украинските сили да се отдръпват и не трябва да се чака скоро градът да бъде обграден, считат специалистите.

 

Украинските сили евентуално ще основат условия за следено евакуиране от изключително сложните браншове в източната част на Бахмут, само че все още няма удостоверение, че украинското командване е взело решение за оттегляне, напомня ISW.

 

На 4 март съветските сили съумяха да напреднат наоколо до Бахмут. Според източници от съветската страна през последните няколко дни бойците от групировката " Вагнер " са постигнали триумфи в североизточен и източен Бахмут, с помощта на " тактически сложна маневра за обход " в градските региони на северен Бахмут. украинските управляващи упорстват, че техните сили не престават да управляват обстановката в Бахмут.

Въпреки това те признават, че обстановката в града става все по-трудна, а групата " Вагнер " разполага най-модерните си и подготвени елементи за щурмови интервенции в региона.

 

Руските триумфи в Бахмут през последните месеци са мудни и постепенни, тъй че няма причина да се счита, че съветските сили ще съумеят да обкръжат Бахмут в скоро време, още по-малко, че ще съумеят да завладяват града посредством фронтално нахлуване.

 

По-вероятно е руснаците да са съумели да се приближат задоволително покрай най-важните сухопътни линии на украинските сили от североизток, с цел да попречат на Украйна да се изтегли, употребявайки класическата маневра " обграждане ". Целта на обкръжаването е да принуди съперника да напусне квалифицираните отбранителни позиции и се разграничава от задачата на обкръжаването, която е да хване в капан и да унищожи вражеските сили.

Възможно е руснаците да са възнамерявали да обкръжат украинските сили при Бахмут, само че украинските командири дадоха да се разбере, че евентуално биха предпочели да се отдръпват, с цел да не рискуват да бъдат обкръжени. Според оценките на ISW вероятността украинските сили да се отдръпват е доста по-голяма от вероятността да бъдат обкръжени.

Според специалистите украинците може да съумеят да задържат позициите си в Бахмут, в случай че се опитат да го създадат. Руските сили понасят тежки загуби по време на офанзивата и украинските командири евентуално ще би трябвало да намерят баланс сред устрема да изчерпят актуалните благоприятни условия на съветската войска в тези позиции и риска от загуба на пътищата за оттегляне.

 

Руският министър на защитата Сергей Шойгу се срещна с командващия Източния боен окръг (ИВО) генерал-полковник Рустам Мурадов в западната част на Донецка област, евентуално с цел да оцени степента на съветските загуби в региона на Вухледар и опцията за по-нататъшни офанзиви в тази посока. На 4 март съветското Министерство на защитата (МО) разгласява видеозапис, за който се твърди, че демонстрира визитата на Шойгу при Мурадов в неизяснен регион на Западна Донецка област, и твърди, че Мурадов е изнесъл отчет за настоящата обстановка и дейностите на съветските сили в зоната му на отговорност.

Руските сили претърпяха пагубни загуби по време на неотдавнашната триседмична атака край Вухледар, а сериозните ограничавания във връзка с персоналния състав и оборудването евентуално не разрешават на съветските сили да реализират даже нищожен прогрес в тази посока.

 

Съобщава се, че китайското държавно управление е недоволно от Кремъл поради разгласяването на полемиките за продажба на оръжие. The Economist заяви на 2 март, че неизяснен европейски чиновник твърди, че китайското държавно управление желае разискванията на смъртоносната помощ да останат в загадка, с цел да може Китай да резервира имиджа си на безпристрастен медиатор.

 

CNBC заяви на 3 март, че американски чиновници са показали, че информацията по отношение на китайските съображения за изпращане на оръжия на Русия е оценка, " получена " от съветски чиновници

 

Ръководителят на комисията по защита в Държавната дума на Русия Андрей Картапалов съобщи, че съветските компании би трябвало да закупят лични системи за противовъздушна защита, с цел да се пазят от безпилотни самолети. Руски държавен информативен източник заяви, че на 1 март Картапалов е декларирал, че ресурсите на съветското Министерство на защитата (МО) са ориентирани към отбрана на сериозни държавни и военни обекти. Той твърди, че всяка " уважаваща себе си корпорация " би трябвало да може да закупи и конфигурира такива системи за лична сметка.

Съобщава се, че сред 2 и 4 март ЧВК " Вагнер " е разкрила най-малко три нови центъра за набиране на личен състав в съветски спортни клубове, евентуално с цел да усили базата си за набиране на личен състав, откакто е изгубила достъп до новобранци пандизчии.

 

Съобщава се, че Групата " Вагнер " е разкрила най-малко три нови центъра за набиране на личен състав, ситуирани в съветски спортни клубове, откакто финансистът на Групата " Вагнер " Евгений Пригожин публично разгласи, че " Вагнер " е почнал да набира личен състав посредством съветски спортни клубове на 2 март.

 

Съобщава се, че новите центрове за набиране на личен състав на " Вагнер " са ситуирани в спортното оборудване " Динамо " в Самара, в спортния клуб " Антарес " в Ростов и в постройката на Руската боксова федерация в Тюмен.

 

Основни заключения

 

Изглежда, че съветските сили са си обезпечили задоволително позиционно преимущество, с цел да извършат противоположен завой против някои елементи на Бахмут, само че към момента не са принудили украинските сили да се изтеглят и евентуално няма да съумеят скоро да обкръжат града.

Целта на обръщането е да принуди съперника да напусне квалифицираните отбранителни позиции и се разграничава от задачата на обкръжаването, която е да хване в капан и да унищожи вражеските сили. Възможно е руснаците да са възнамерявали да обкръжат украинските сили в Бахмут, само че украинското командване е дало сигнал, че евентуално ще се отдръпна, вместо да рискува обграждане.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу се срещна с командващия Източния боен окръг генерал-полковник Рустам Мурадов в западната част на Донецка област, евентуално с цел да оцени степента на съветските загуби към Вухледар и опцията за по-нататъшно нахлуване в тази посока.

Съобщава се, че китайското държавно управление е ядосано на Кремъл поради разгласяването на полемиките за продажба на оръжие.

Ръководителят на комисията по защита към Държавната дума на Русия Андрей Картапалов насърчи съветските компании да закупят лични системи за противовъздушна защита за отбрана от безпилотни самолети.
Съобщава се, че сред 2 и 4 март " Вагнер груп " е разкрила най-малко три нови центъра за набиране на личен състав в съветски спортни клубове, евентуално с цел да усили базата си за набиране на личен състав, откакто е изгубила достъп до новобранци пандизчии.

Руските сили организираха настъпателни дейности по линията Купянск-Сватове-Кремина.

Руските сили продължиха да поставят старания за обграждане на Бахмут и да организират сухопътни офанзиви по фронтовата линия в Донецка област.
Украински източници не престават да оповестяват, че съветските сили се пробват да основат условия за настъпателни интервенции в Южна Украйна.
Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да поставя явни старания за усилване на чеченското въздействие в Русия посредством разпространение на чеченските специфични сили (СПЕЦНАЗ) и старания в региона на младежката политика.

Руските окупационни администрации ускоряват ограниченията за правоприлагане в окупираните територии.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР