Издигнатият 55-метров пилон с националния флаг на хълм Боровец в

...
Издигнатият 55-метров пилон с националния флаг на хълм Боровец в
Коментари Харесай

И в Ямбол ще има пилон с българския трибагреник

Издигнатият 55-метров стълб с националния байрак на рид Боровец в Ямбол ще е бъде публично открит през септември. В момента се прави благоустройство на пространството към него, оповестиха от пресцентъра на локалната администрация.

Оттам показват, че това е най-високо издигнатото българско знаме в урбанизирана територия. Извършва се асфалтиране на пътя до пилона, ще има създаване на отвесна планировка, парково осветяване, парапет и чешма на площадката пред пилона. 

Пилонът със знамето беше повдигнат при започване на юли тази година, като огромна част от средствата бяха събрани от дарения. Кметът Валентин Ревански разгласи акцията на Националния празник 3-и март предходната година. Идеята на локалната администрация е да разпространява обстоятелството за „ ямболската диря “ при основаването на първообраза на националния ни байрак – Браилското знаме. 

Браилското знаме е ушито от 14-годишната Стилияна Параскевова, по концепция на татко ѝ Иван Параскевов. Той се заселва в Браила с брат си през 1851 година Напускат България и родния Ямбол заради заплахата да бъдат задържани от османските управляващи за свободолюбивия им дух, описа доктор Стефан Бакърджиев, шеф на Регионалния исторически музей в Ямбол.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР