Издаването на лицензията на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, предстоящият

...
Издаването на лицензията на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, предстоящият
Коментари Харесай

АЯР след лицензията на 5 блок на АЕЦ Козлодуй, преди лицензията на 6 блок и в очакване на нова ядрена мощност


Издаването на лицензията на 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, идният лицензионен развой на 6 блок, повишението на успеваемостта на ядрено- горивния цикъл на двата блока при потребление на усъвършенствано нуклеарно гориво, дейностите, свързани с източниците на йонизиращо излъчване и построяването на Национално вместилище за радиоактивни боклуци бяха измежду тематиките, на които обърна внимание по време на конференция ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов.

Нова нуклеарна мощ

Не повече от половин година ще бъде нужна на екипа от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) за издаване на лицензия за създаване на АЕЦ „ Белене “, в случай че се вземе съответното политическо решение за реализиране на плана. Това изясни за ръководителят на нуклеарния регулатор Лъчезар Костов на конференция. Според обяснението му работата на регулатора ще продължи оттова откъдето е спряно разглеждането на техническия план. В отговор на въпрос, обвързван с изказванията на Българска академия на науките, че планът би трябвало да се преразгледа и възобнови, ръководителят на нуклеарния регулатор посочи, че подновяването е обвързвано с новите условия за нуклеарните централи, влезнали в действие след повредата в АЕЦ „ Фукушима “. В същото време той напомни, че планът е минал през стрес тестванията на Европейския нуклеарен регулатор. По думите му планът на процедура ще има потребност от един прелиминарен разбор, който би могъл да отнеме не изключително дълъг интервал от време. В взаимозависимост от качеството му обаче ще е и работата на специалистите от АЯР.

От АЯР бяха безапелационни, че Националната електрическа компания (НЕК) разполага с задоволителен запас за предпазване на оборудването по плана за АЕЦ „ Белене “, получено през миналата година.

По отношение на строителството на нов нуклеарен блок на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “,в материалите на Агенцията за нуклеарно контролиране се напомня позитивното мнение на експертизата за избор на площадка. В момента, както излиза наяве се изчаква решение на екоминистерството по Оценка на въздействието върху околната среда. Лицензионният развой ще продължи след показване на влезнало в действие позитивно решение на министъра на околната среда и водите по отчета за Оценка на въздействието върху околната среда, което е належащо изискване, с цел да може ръководителя на АЯР да издаде заповед за одобрение на площадката.

След лицензията на 5 блок и преди лицензията на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “

До октомври 2018 година АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да внесе в Агенцията за нуклеарно контролиране нужните документи за удължение на лицензията на блок 6 на централата.

Във връзка с приключването на плановия период на употреба на 6 блок, АЕЦ „ Козлодуй “ продължава осъществяването на дейностите от втория стадия на плана за продължение употребата на блока. Това заяви на годишната конференция ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов. Дейностите по първичния обзор на сигурността протичат на 4 стадия. Той напомни, че на 3 ноември след осъществяване на избраните действия АЯР връчи лицензия за удължение на периода на употреба на 5 блок с 10 години.
Двата блока на атомната централа са и в стадий на повишение на успеваемостта на ядрено- горивния цикъл при потребление на усъвършенстваното нуклеарно гориво ТВСА-12 и надлежно прекосяване при нараснала топлинна мощ от 104 %..

Поетапният преход към новото гориво стартира през 2016 година на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, като той ще бъде сбъднат в продължение на 4 поредни горивни акции, на два стадия. Първият стадий към този момент е сбъднат, като през тази година следва втори стадий, стана ясно от обяснението на Костов.

Председателят на АЯР посочи, че от АЕЦ „ Козлодуй “ има подадено заявление за зареждане с новото усъвършенствано нуклеарно гориво ТВСА-12 (на съветската компания ТВЕЛ) и за 5 блок. През месец май 2017 година АЯР издаде позволение за поетапен преход на 5 блок към употреба с нуклеарно гориво ТВСА-12, сподели Костов. Според него през април тази година централата ще може а пристъпи към зареждане с новото усъвършенствано нуклеарно гориво.

Припомняме, че за диверсификация на доставките, през 2020 година АЕЦ „ Козлодуй “ ще би трябвало да провежда търг и да избере още един снабдител на нуклеарно гориво за атомната централа. Още занапред обаче някои специалисти считат, че сходно условие ще се отрази на цената на нуклеарното гориво и сигурно ще го оскъпи. Освен това опасенията, че сходна процедура ускорява рисковете, за която и да е атомна централа не са за занемаряване.

От нуклеарния регулатор регистрират, че плануваните промени в системите, свързани с прекосяването към употреба на нараснала топлинна на блоковете са осъществени по време на плановите годишни поправки – 2015-2016 година за 6 блок и 2016-2017 година за 5 блок.

На основата на техническата аргументация на сигурността, както и на резултатите от инспекцията и тестванията на системите, през октомври 2016 година АЯР промени изискванията на лицензията за употреба на 6 блок, като включи спомагателни условия зо поетапно прекосяване към употреба на нараснала топлинна мощ до 104 % от номиналната. В края на 2017 година стартира и продължава осъществяването на комплексната стратегия, включваща тествания на блока при 100%, 102% и 104 %. В момента в АЯР се прави обзор и оценка на докладите от тестванията, регистрираха от регулатора.

Освен това от АЯР припомниха, че в възобновената през ноември 2017 година лицензия за употреба на 5 блок са включени условия за поетапно прекосяване към употреба на нараснала топлинна мощ до 104 % и усвояването й. Към сегашния миг блокът се експлоатира на 100%, посочи Лъчезар Костов. По думите у, работа при 104 % може да се реализира след осъществяване на изискванията по лицензията, в това число и сложни тествания.

Кадрите

Големите провокации през Агенцията за нуклеарно контролиране през актуалната година са свързани с построяването на Националното вместилище за радиоактивни боклуци, лицензията за 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и измененията в нуклеарното законодателство, съобщи в отговор на въпрос Лъчезар Костов. По думите му обаче най-голямото предизвикателство е обвързвано с неналичието на фрагменти.

„ Ако в народен мащаб не се приготвят фрагменти, след няколко години, без значение какви са заплатите, няма да има кой да работи в този бранш “, беше безапелационен ръководителят на АЯР Лъчезар Костов. Той не подмина и необятната интернационална активност, реализирана от регулатора

Експертите от организацията обърнаха внимание на завишението на условията в нуклеарното законодателство и въвеждането на няколко нови уведомителни и регистрационни режими, измежду които и следенето на равнището на облъчване даже и на водачите. Припомняме, че експертите от Агенцията за нуклеарно контролиране са виновни за източниците на йонизиращо излъчване, в това число и за активността на циклотроните за медицински цели. За някои може да наподобява като активност на различен полюс, само че регулаторът следи и носи отговорност и за оборудването на дребните остарели блокове (1-4 блок) на АЕЦ " Козлодуй "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР