Изданието твърди, че са били атакувани компютрите на най-малко седем

...
Изданието твърди, че са били атакувани компютрите на най-малко седем
Коментари Харесай

”Шпигел”: Хакери на ГРУ нападнаха германски депутати

Изданието твърди, че са били атакувани компютрите на минимум седем членове на Бундестага. Атаката е осъществена от група, известна като „ Ghostwriter”, и е осъществена посредством по този начин наречените фишинг имейли, изпратени до персоналните имейл адреси на политиците.

Засега няма информация дали са били източени данни. Засегнатите депутати в Бундестага в огромната си част са членове на ръководещата коалиция.

Експерти по сигурността подозират, че зад офанзивите е съветската работа за военно разузнаване ГРУ. Според държавните кръгове в Германия, с изключение на депутатите са били атакувани и политически деятели в Хамбург и Бремен, като се твърди, че са наранени общо няколко десетки души.

Групата, направила офанзивите, съществува отдавна. Американската компания за сигурност „ FireEye” я кръсти „ Ghostwriter”. Според IT експерти групата е била известна по-рано с името „ Hack&Leak” и е употребена за дезинформационни акции, оповестява още БГНЕС.

Миналата година, групата „ Ghostwriter” се е специализирала в производството на подправени вести. По този метод хакерите получават достъп до известни новинарски уеб сайтове или блогове, с цел да разгласяват подправени публикации или фотоси. В известие, оповестено от балтийска страна на 25 септември 2019 година, се твърди, че немските бойци от НАТО са осквернили еврейско гробище в Литва. Фиктивният случай е илюстриран с манипулирана фотография.

Заради новата вълна от офанзиви Федералната работа за осведомителна сигурност и Федералната работа за отбрана на конституцията към този момент изпратиха предупредително писмо до евентуалните жертви. Според информацията на „ Шпигел” в него написа, че засегнатите са обект на целенасочена фишинг офанзива.

Федералната работа за отбрана на конституцията се основава на " разследваща информация ", съгласно която хакерите са целели да прихванат имейл сметки, с цел да ги употребяват за „ по-нататъшни действия “. Понастоящем са наранени имейл адресите на доставчиците GMX и T-Online. Имейлите на нападателите основават подправеното усещане, че са публични предупредителни имейли от доставчика.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР