Издадено е Разрешение за строеж за част от последния участък

...
Издадено е Разрешение за строеж за част от последния участък
Коментари Харесай

Министър Шишков: Заради липсата на строителна дисциплина в последните 10 години, сметката я плащаме всички ние

Издадено е Разрешение за градеж за част от последния сектор на Автомагистрала „ Европа “ от София до Сливница

Липсата на строителна дисциплинираност в интервала от преди 10 години обратно докара до загуба на средства и до това, че обществото би трябвало да заплаща пари, които не би следвано да заплаща. Това е главен проблем, тъй като строим некачествено, повторно сме си разрешавали да строим нелегално и трето възлаганията не са тези, които би трябвало да бъдат. Когато страната разпореди неточните задачи, най-после сметката я плащаме ние. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия.

Общо 90 млн. лева европейски средства има риск да бъдат удържани или спрени по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 поради открити нередности при 10 ВиК сдружения вследствие на изработен одит на европейските средства. Само в 4 от общо 21 тествани контракта не са открити проблеми, напомни министърът. Нередностите са свързани с метода на възлагане. В търговете е имало избран брой участници, като всички като се изключи един са отстранявани. Проверката демонстрира, че даже и участникът, който е останал, е имал същите нередности както отстранените, изясни районният министър.

С Министерството на околната среда и водите сме положили огромни старания последните 7-8 месеца, защото имаше постепенно развиване на строителството. По всички планове има добър прогрес и програмата ще бъде избавена, като ще можем да получим огромна част от европейските средства, увери арх. Шишков. Обектите, които няма да могат да бъдат приключени в този интервал, ще бъдат фазирани в идващия.

Много е значимо по какъв начин ще влагаме във ВиК бранша, с цел да има добра водопроводна мрежа, качество на водата и обществено търпима цена. По оперативната стратегия е имало опция за замяна на огромна част от ВиК мрежата у нас. В процеса са взели участие 14 сдружения. Проблемите са свързани с възлаганията в интервала 2019 – 2020 година, подсети още той и добави, че строителството се прави по един и същи подобен метод. Откритите нередности при ВиК договорите в интервала 2019-2021 година ще бъдат дадени на Европейската прокуратура.

Има доста проблеми с ВиК Бургас, в това число с ръководството на сдружението и отношението. Регионалният министър напомни проблемите с пречиствателната станция на бент. „ Ясна поляна “. Очаква се другата или по-другата седмица да стартира нейният спешен ремонт, за който от държавното управление са обезпечени 23 млн. лева Взети са ограничения, тъй че да спасим летния сезон, заяви той. Проблемът с пречиствателното оборудване, което не е ремонтирано последните 20-30 години, е софтуерен и градивен, като не е осъществявана и профилактика, разясни той.

МРРБ дружно с „ Български ВиК холдинг “ EАД прави опити да смени шефа на ВиК Бургас, само че окръжният съд в Бургас не разрешава да се впише смяна на шефа на сдружението. В огромна част от десетте тествани сдружения шефовете са заменени, което беше метод да се реализира прогрес по оперативната стратегия.

За да имаме добра и качествена ВиК мрежа, са нужни доста средства, само че е значимо да се направи прецизен разбор, на база на който да се изготвят положителни планове. Основният проблем в цялото строителство, в вложенията на инфраструктурата е неналичието на положителни планове, положителни разбори и задачи. В резултат се случват всички проблеми, акцентира арх. Шишков.

Министърът напомни, че в границите на седем месеца е одобрил над 100 км нови подробни устройствени проекти за автомагистрали. Това е бъдеща вероятност за тяхното изграждане. Вчера съм издал Разрешение за градеж за част от последния сектор на Автомагистрала „ Европа “ от София до Сливница. До края на май месец сме обезпечили безусловно всичко, с цел да може да бъде приключена цялата част от аутобана от Драгоман до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, заяви районният министър.

За автомагистрала „ Струма “ той означи, че служебният кабинет я е заварил напряко зарязана. Сега се работи непрекъснато за укрепването на свлачището преди тунел „ Железница “, с цел да може през август да бъде пуснато придвижването в едната лента в посока София. Министърът напомни, че това свлачище се е случило още през 2020 година, само че никой не му е обърнал внимание. Чак по време на предходния длъжностен кабинет през лятото на 2021 година са взети незабавни ограничения, които в този момент към този момент дават резултат.

Арх. Шишков разяснява още тематиката с митингите, свързани с построяването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Той изясни, че не се фаворизира избран вид, а с утвърждения обстоен организационен проект за 200 метра, касаещ довършването на връзката от кръговото кръстовище в посока от Кулата към София, не се предрешава нищо.

Проблемът с разширението на Автомагистрала „ Тракия “ сред София и автомагистрала „ Марица “ трябваше да се сложи още от момента на построяването и завършването на Автомагистрала „ Марица “. Движението е извънредно интензивно, а диалогът по тази тематика даже е просрочен, уточни арх. Шишков и добави, че първо би трябвало да се направи задание. Той разясни, че е значимо да се мисли и за тунел под Петрохан, защото в един миг се рискува Автомагистрала „ Хемус “ да бъде също задръстена, защото ще се съберат две автомагистрали на едно място. За облекчение на придвижването от голяма важност е построяването и на Автомагистрала „ Рила “. Отчуждителните процедури за сектора Русе – Бяла и обхода на Бяла от автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ са на финалната права и е обезпечен небосвод да стартира строителство през септември. В рамките на служебния кабинет сме дали вероятност за развиване на автомагистралите. Всичко работи като общ механизъм и в случай че не се проектира в целокупност, няма да действа вярно, а постоянно ще има проблеми на избрани места “, заключи арх. Шишков.

Скоро ще стартира пренареждането на жълтите павета в столицата. Проблемът при тях е в неприятното задание и неприятното осъществяване. Благодарение на удължаването на крайния период на плана, София няма да загуби пари. Ремонтът освен на жълтите павета, а на целия център би трябвало да бъде приключен до септември, с цел да бъдат получени европейските средства, сподели още той.

За анулираното решение на Министерски съвет за отделяне на Обзор като обособена община районният министър осведоми, че условието е да има над 6 хиляди души население. Въпреки че се позволяват изключения, Обзор би била община с 2331 души, което би основало проблеми по повод и на образуването на общината и нейната активност. Колкото по-малка е една община, толкоз повече проблеми има с намирането на фрагментите. Той уточни, че в София да вземем за пример има дефицит на пътни инженери.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР