Изчистен е механизмът за изкупуването на зърноМинистерството на земеделието наблюдава

...
Изчистен е механизмът за изкупуването на зърноМинистерството на земеделието наблюдава
Коментари Харесай

Зам.-министър Христанов: Следим постоянно пазара и сме готови да окажем подкрепа на българските производители

Изчистен е механизмът за изкупуването на зърно

Министерството на земеделието следи непрекъснато обстановката на пазара и вноса по отношение на идните великденски празници. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

„ Искаме да имаме картина в действителния миг на цялата обезпеченост с козунаци, яйца и агнешко месо, които се търгуват в изключително огромни размери “, сподели той. Христанов напомни, че преди няколко дни на съвещание на Държавен фонд „ Земеделие “ беше гласувана помощ de minimis, която да се изплаща на кланиците.

„ Наблюдаваме вноса и сме подготвени във всеки миг да окажем поддръжка на пазара и на българските производители “, съобщи заместник-министърът.

По тематиката за плануваното изкупуване на зърно Иван Христанов разяснява, че процесът беше саботиран съзнателно преди няколко седмици, с цел да бъде занимателен, само че се чака изкупуването да стартира до 10 дни.

Изчистен е механизмът за изкупуването, като процесът по думите му не може да бъде осъществен от една държавна компания. Затова министерството със личните си дирекции и организации взе участие интензивно дружно със службите по земеделие, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), Изпълнителна организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. В комисията са включени и представители на ДАНС, с цел да следят процеса и да бъдат поръчител за неговата бистрота.

Министерството на земеделието чака трансфер на средства от бюджета, по-късно има правни процедури, които би трябвало да бъдат изпълнени, сподели Христанов. Планира се закупуването на 700 хиляди т хлебна пшеница и 325 – 350 хиляди т маслодаен слънчоглед, с които да се подсигурява продоволствието на страната.

За съхраняването ще бъде оповестена обособена процедура, като в страната има задоволително хранилища, сподели заместник-министър Христанов. Той уточни още, че критериите за базите са избрани, като пред довеждане докрай е и процедурата за наемане на складовете.

За инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево за фитосанитарния надзор и контрола върху артикули с скотски произходИван Христанов осведоми, че акцията продължава взаимно с БАБХ, Национална агенция за приходите, ДАНС и ГДБОП.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР