Избрани статии от трите издания на Черната книга на правителственото

...
Избрани статии от трите издания на Черната книга на правителственото
Коментари Харесай

Дар за гостите на европредсетателството: Книга с истории за БГ корупцията

Избрани публикации от трите издания на " Черната книга на държавното разхищаване в България ", издавана от Фондация за свободата " Фридрих Науман ", ще бъдат преведени на британски език. Целта е историите за българската корупция да доближат до повече от еврочиновниците, идващи у нас за председателството на Европейски Съюз сред януари и юни следващата година.

Това заявява директорът за Югоизточна Европа на фондацията Даниел Кадик в предговора на новото издание на книгата, чиято премиера бе нощес.

" Организациите, стоящи зад тази самодейност, ще продължат да показват на общественото внимание истории за пропилени средства на българските данъкоплатци и няма да спрат да питат: " Как е допустимо това? ", написа Кадик в експозето на книгата, в която са включени поредност от фрапантни случаи.   

В " Черна книга на държавното разхищаване в България 2017 " са събрани публикации за пренебрежение към данъкоплатците. В някои от случаите става дума за нормално разточителство - харчене на обилни средства, без това да е належащо. В други сме очевидци на безнаказаност от страна на служители, която води до некачествено осъществяване и отсрочване. Има и истории, които оставят чувството за съзнателно разточителство в полза на избрани лица.

Целта на изданието е повече хора да стартират интензивно да наблюдават по какъв начин общините и страната изразходват техните пари.

Водещата история в " Черна книга 2017 " е " Как си построихме (електронна) администрация за 200 милиона " на журналиста от dnevnik.bg Георги Ангелов. Историята е за изхарчените досега пари за електронно ръководство, които са измежду най-ярките доказателства за поговорката, че когато не знаеш къде отиваш, сигурно стигаш другаде.

Лилия Цачева от Клуб Z е създател на публикацията " Национален замък на разхищението ". В нея се разказва по какъв начин ремонтът на НДК се трансформира в знак на безотговорното и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците.

Историята " Приказка за 4 милиона и 6 маймуни " е за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година Там първите 4 милиона към този момент бяха изхарчени, само че против тях данъкоплатците не получиха площади, подиуми или зали, а незавършен зоопарк с шест остарели маймуни.



" Безплатно " саниране. Я отново?! " е история на Мариета Димитрова за града отличник по лепенето на топлоизолации - Благоевград. Оказва се, че ремонтът на някои от постройките излиза двойно по-скъп, в сравнение с други, има недоволства за неприятно качество, гарнирани с обязаност на компаниите реализатори с локалната власт.

С цели три истории в новата книга взе участие журналистът от кореспондентското бюро на dnevnik.bg във Варна Спас Спасов. Те са " Как 1 милион изчезна в кофи за отпадък ", " Евтини жилища? Има, само че не за вас " и " Изпараването на стадионите във Варна ", в която се разказва по какъв начин по една и съща скица общината в морската столица остава без стадионите " Юрий Гагарин " и " Спартак " - печелят частни компании, а данъкоплатците се разделят със собствеността си.

" Калиакра " - вреда за стотици милиони " е история на Атанас Чобанов от " Биволъ " за една все по-набъбваща сметка за заплащане. България бе наказана от Европейски Съюз за това, че е позволила нелегално създаване на шест ветропарка, които пък получават великодушни дотации като производители на зелена сила. 

" Досетливите родственици на кмета " на Вилхелма Дурева е една огромна история от дребна община. Оказва се, че близка на кмета на Септември си купува доста на ниска цена парче земя, което по-късно продава на общината. Само че 115 пъти по-скъпо. Вилхелма Дурева е създател и на още една история от книгата " Джаджите " за зелена зона. Малки, само че двойно по-скъпи ", която е за разточителство на Столичния общински съвет.

Статията " Ремонтът на " Дондуков ". Как не се прави " споделя една сага с 9-годишна отминалост, резултатът от която по никакъв начин не впечатлява столичани. Тя изяснява в елементи неспособността на Столична община да ръководи уличните поправки в полза на жителите и събира в главните проблеми на едно място - фаворизиране на избрани компании, некачествено осъществяване, неспазване на периоди.

" Разораната равнища на Русе " е друга история от дългия лист с безобразия със игрища в страната. Ремонтът е осъществен, парите изхарчени, единствено да не завали! В " Черната книга " има и още една русенска история - " За милион и половина " . Толкова пари на европейските данъкоплатци похарчи Асоциацията на дунавските общини, с цел да се приготви някой ден да създаде карта на разпространяването на комарите. Поръчката е извоювана по много подозрителен метод, а парите - хвърлени напразно.

Историята на журналиста от Нова телевизия Марин Николов " Евросубсидии: За мама, за баща, а за какво не и за дъщерята " е за роднинско систематизиране на земеделските евросубсидии - класическа спекулация.

" Системата БДЖ: Едни ще унищожим, други ще позлатим " е публикация на журналиста от OFFNews Светослав Метанов. В нея се споделя по какъв начин държавните регулатори се намесват жестоко на жп пазара - поддържат една компания и разчистват всичките ѝ съперници. Така парите на данъкоплатците, с които БДЖ заплаща публичните си поръчки, няма къде да отидат и отиват тъкмо при този, при който би трябвало.

В новата " Черна книга " има и една история с продължение " Ще се откаже ли страната от контрола си върху медиите " на журналиста от " Капитал " Весислава Антонова. В нея се споделя по какъв начин парите от европейските стратегии за медии в действителност се употребяват за подчиняването им на правилото " Слушкаш - папкаш, не слушкаш - не папкаш ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР