Избрали сте подходящата рекламна агенция за вашата компания. Страхотно! Но

...
Избрали сте подходящата рекламна агенция за вашата компания. Страхотно! Но
Коментари Харесай

Седем стъпки за по-доброто управление на рекламната кампания

Избрали сте подобаващата рекламна организация за вашата компания. Страхотно! Но какво следва от това? Управлението на рекламна организация не е толкоз просто. По пътя ще ви трябват бдителни очи, които оказват помощ да запазите стремежи път на компанията. Ето по какъв начин да се уверите, че организацията ви дава това, от което се нуждаете.

Поставете бизнес целите 

Всичко стартира с бизнес задачите. Вашата организация би трябвало да е изцяло наясно с бюджета и това, което определяте като триумф от акцията. Понякога това са горните цели на фунията, като да вземем за пример увеличение на общите ви индикатори за информираност за марката. Но по-често това са по-ниски цели на фунията, като да вземем за пример реализиране на мечтано равнище на доходи и съвпадане на възвръщаемостта на разноските за реклама (ROAS) или разноските за придобиване на клиенти (CAC). Много е мъчно да се справите с всички цели едновременно, тъй че си поставете съответна цел и се стремете да я постигнете.

Посочете таргет клиентите си

Всеки бизнес е друг. Ако сте B2B компания, нормално се насочвате към съответни компании, които биха били разумни купувачи на вашите артикули. Например, в случай че продавате програмен продукт за маркетинг в обществените медии, може да се обърнете към основния маркетинг шеф или шефа по социалните медии в тези целеви компании. Разбира се, не всички компании са равни. Може би насочвате чиновници към огромни корпоративни компании от Fortune 500 или търсите чиновници от дребен и междинен бизнес, които могат да си разрешат вашите артикули. Така че, определете размера на целевата компания и целевите функции на чиновниците в тези компании, разбирайки, че може да имате повече от една таргет личност, която да следвате.

Ако сте B2C компания, най-вероятно ще търсите съответна демографска категория на клиента, която би се интересувала най-вече от вашите артикули. Това мъже или дами са? Дали това са хора с високи приходи, висок образователен ценз и от коя възрастова група? Има ли значение географията? Ако да, прибавете целевите градове на престояване? Ако можете да сложите лична информация от разнообразни източници на психографски данни, това е още по-добре. Например, знаейки дали вашият клиент е разпален по фитнеса или по изкуството, ви разрешава да се насочвате към това равнище на интерес. Колкото по-добре разбирате настоящата си потребителска база, толкоз по-лесно ще бъде да идентифицирате верните цели.

Задайте медийния микс 

Овладяването на вашата маркетингова фуния или медиен микс е въпрос на по-задълбочен диалог. На най-високо равнище на схващане, вашата маркетингова фуния има три елементи: горна фуния, която подтиква информираността за вашата марка; междинна фуния, която подтиква вниманието към вашите продукти; и долна фуния, която подтиква приходите за вашия бизнес. И има разнообразни медийни тактики, които би трябвало да се вземат поради за всеки стадий от фунията. Например може би бихте помислили за телевизионни медии за горна фуния, обществени медии за междинна фуния и маркетинг за търсачки за долната част на фунията. Разбирането на задачите ви е доста значимо - то оказва помощ при избора на подобаващата медия, която да ви помогне да ги постигнете. На този стадий вие решавате каква част от бюджета да вложите във всеки стадий на фунията (например, 20% горна, 30% междинна и 50% по-ниска), кои тактики за всеки стадий фуния (например, обществени медии за междинна фуния), и кои съответни издатели за всяка тактичност (например, да се похарчи бюджета за обществени медии отмерено сред Фейсбук, Pinterest и Twitter). 

Анализ и отчетност 

Най-добрите рекламни организации в наши дни са както бизнес с технологии и разбори, по този начин и креативен и брандиращ бизнес. Те ще се погрижат уебсайтът и акциите ви да бъдат настроени по метод, по който съвсем всички кликвания, контакти и транзакции могат да бъдат проследени. Те ще ви разрешат елементарно да видите кои маркетингови старания работят за реализиране на мечтаните от вас цели и кои не. Важно е основните бизнес цели да се мерят в тези доклади по стадий на фуния, по канал, по издател, по акция, по криейтив и други Уверете се, че получавате тези систематизирани доклади, изпращани до вас най-малко седмично, тъй че да можете да наблюдавате техния прогрес и да извършите промени бързо, преди да похарчите пари за " губеща "  кампания. И се уверете, че употребявате верните индикатори на всеки стадий от фунията (напр. CPV горна фуния, CPL междинна фуния и CPA долна фуния). 

Задайте честотата на връзка

Комуникацията ви с вашата организация зависи от размера на бюджета ви и от това какъв брой постоянно нещата се трансформират. Ако сте отделили релативно дребен бюджет и акцията е значително усъвършенствана и статична във връзка с измененията, може би ще можете да се измъкнете с месечни срещи. Ако обаче става въпрос за огромен бюджет, акцията към момента се настройва или се вършат доста проби и промени, евентуално ще ви трябват седмични срещи с вашата рекламна организация. Във всеки случай ще са нужни срещи за връзка. Вие ще желаете да се уверите, че акцията реализира задачите ви и вашата организация може да се нуждае от насоки от вас, с цел да се оправи с тях. 

Определете функциите и отговорностите 

Помислете за установяване на многостепенни функции и отговорности както във вашата компания, по този начин и във вашата рекламна организация. Тези равнища най-вероятно включват изпълнителен контрол (напр. маркетинг шеф на вашия бизнес и началник на тактиката в агенцията), който не е прекомерно зает в всекидневието, само че е в течение на проблемите по кампанията; всекидневно управление и ръководство на планове (напр. вицепрезидент за закупуване на медийно време от страна на вашия бизнес или акаунт в рекламната агенция), които поддържат всички задания в плана; и екипите от акцията, които получават докладите с данни (например маркетинг управител на обществени медии от страна на вашата компания и началник обществени медии в рекламната агенция). Уверете се, че разполагате с подобаващите екипи, както във вашата компания, по този начин и в рекламната организация, с цел да оптимизирате на всяко равнище - стратегическо, обмисляне и осъществяване.

Планирайте тримесечни срещи за обзор на кампаниите 

Изпълнението на шестте стъпки нагоре не значи, че работата ви е свършена. Това е итерактивен развой - всяко тримесечие би трябвало да се връщате към първата стъпка, с цел да преразгледате всичко и да се приспособите към всевъзможни промени в бизнес задачите, обучения на клиентите и други Планирайте тримесечни срещи за обзор на акциите с вашата рекламна агенция и вътрешни екипи на това по-стратегическо равнище. Може да звучи като плашещ развой, само че това е належащо, с цел да сте сигурни, че няма да хвърлите на вятъра излишни пари за маркетинг.

Източник: Джордж Дийб, ръководещ сътрудник в Red Rocket Ventures пред

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР