Изборният ден започва в 8 и приключва в 18. Желаещите

...
Изборният ден започва в 8 и приключва в 18. Желаещите
Коментари Харесай

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия

Изборният ден стартира в 8 и завършва в 18. Желаещите да гласоподават с хартиена бюлетина ще могат да го създадат във фоайето на столичната Съдебна палата.

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската гилдия на идващия Висш правосъден съвет. Кандидатите са 15, а гласуването ще е най-вече отдалечено. 

2 197 са имащите право на глас съдии. 1916 от тях са декларирали, че ще го упражнят по Интернет. От Висшия правосъден съвет твърдят, че осведомителната система за електронен избор подсигурява тайната на вота и свободното волеизявление, а достъпът до нея е стеснен за мрежи, отвън страната, предава БНР.

В началото на седмицата стана ясно, че системата не е минала през плануваното по закон координиране с Министерството на електронното ръководство. Опитът на министъра в оставка Божидар Божанов това да стане преди днешния избор не срещна схващане измежду членовете на сегашния Висш правосъден съвет:

" За страдание, това слага повече въпроси, в сравнение с дава отговори. Тази система би трябвало да бъде съгласувана, дали преди, дали след. Лошото е, че при съгласуването след се окаже, че е била незадоволително сигурна и е разрешавала операции, това би сложило под подозрение самия избор. Това е моето терзание ".

Коментира в четвъртък  отхвърли на правосъдните кадровици да бъде изработен обзор на системата Божанов.

Изборът ще се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот най-малко 1099 съдии, а за определени ще се смятат претендентите, получили повече от половината от действителните гласове. В противоположен случай гласоподаване ще има и  на следващия ден, като прагът за легитимност пада на - дали своят вот не по-малко от 33 на 100 от имащите право на глас съдии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР