Изборният ден в страната, а и в чужбина, започна нормално,

...
Изборният ден в страната, а и в чужбина, започна нормално,
Коментари Харесай

В три секции машините не работят, има задържани за купуване на гласове

Изборният ден в страната, а и в чужбина, стартира обикновено, а проблемите към този момент са по-малко от на предходните парламентарни избори на 11 юли 2020 година Това заяви за Българска телеграфна агенция представителят на ЦИК Цветозар Томов. Той удостовери, че в три секции не са проработили машините и там е преминато на хартиено гласоподаване.

" Три от 12 хиляди секции, от които в 9400 се гласоподава с машини - това е задоволително малко число. Вероятно ще има и други, които ще се открият. Предварително чакаме, че в към 1% от секциите ще има проблеми, т. е. в към 90-100 секции. Така е било до момента и това е обвързвано с техническата валидност и резистентност на самите устройства. Очакваме до към 10.00 часа да се избистри изцяло картината ", разяснява Томов.

Някои случаи постановат смяна на състава на СИК и в няколко секции изборният ден малко е просрочен по разнообразни аргументи, само че като цяло към този момент проблемите са по-малко, в сравнение с изборите на 11 юли, уточни представителят на ЦИК.

Цветозар Томов сподели още, че изборите в чужбина протичат обикновено. Там, където членове на СИК не са се явили, ЦИК реагира неотложно, като се вкарват хора от аварийните описи.

" От 750 секции в чужбина - 742 имат цялостна подготвеност да стартират изборния ден или към този момент са го почнали. В 8 секции сме в интервал на определяне на контакт, с цел да разберем имат ли някакъв проблем. Няма да работи секцията в Окланд - Нова Зеландия, поради въведени там по-строги епидемиологични ограничения ", напомни още Цветозар Томов.

Междувременно от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че през днешния ден сутринта при полицейските дейности за предварителна защита и противопоставяне на закононарушения против политическите права на жителите, чиновници от ОДМВР - Хасково ревизирали гражданин на селото, за който имало данни, че пропагандира в интерес на избрана политическа партия.

Той бил засечен пред една от секциите в селото и в него били открити описи с имена на хора, бюлетина-образец и към 2000 лв., които са конфискувани с протокол. Работата на проверяващите продължава.

Партиите към този момент подават сигнали за проблеми и нарушавания

Областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Андрей Новаков, представляващ коалиция ГЕРБ-СДС за присъединяване в избора за президент и вицепрезидент и Народно заседание, алармира РИК-Благоевград за пазаруване на гласове на в ромската махала на Благоевград.

" В региона на ромската махала на Благоевград наши симпатизанти са открили, че се прави нерегламентирана пропаганда в деня преди изборите -13 ноември, и се предлага на лица, живеещи в и покрай ромската махала да упражнят гласа си против възнаграждение ", се показва в жалбата до РИК-Благоевград, като се желае предприемане на ограничения по случая и при нужда се сезират съответните органи.

Бъдете с изборното студио на " Дневник " в 18:00 ч. с забавни посетители, мнения и разбори за изборния ден и резултатите от вота за парламент и държавен глава.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР