Изборният ден обаче ще се окаже предизвикателство за секционните избирателни

...
Изборният ден обаче ще се окаже предизвикателство за секционните избирателни
Коментари Харесай

Започнаха обученията на комисиите за изборите

Изборният ден обаче ще се окаже предизвикателство за секционните изборни комисии. За късия си мандат депутатите от предходния парламент върнаха хартиената бюлетина, вкараха видеонаблюдението и обработката на гласовете ще отнеме с изключение на време и спомагателна подготовка и организация. Обученията на комисиите започнаха.

За първи път на избори у нас броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще се предава онлайн. Към страната пътуват над 12 000 устройства, а членовете на секционните изборни комисии към този момент се учат по какъв начин да ги употребяват.


Комисиите ще го получат в два плика - един за събота, един за неделя. Основното им терзание обаче е, че поради видеонаблюдението и смесеното гласоподаване с машини и хартия, изборната вечер ще се удължи. Дори и за най-опитните.

" Видеонаблюдението ще забави и то доста с това проявление на бюлетината, с преференциалния избор за кого е. Тук имаме две засечки - един път хартия, един път машина ", съобщи Ирина Михайлова, РИК Перник.

" При 300 до 350 гласоподаватели - до час, час и половина. Което значи, че първите секции на община Радомир ще стартират да предават в 23 часа ", добави Валентин Петров, секретар на община Радомир.

С помощта на хронометър ще проверим какъв брой време ще продължи процесът по отчитането на всяка една бюлетина.

" Всички дълнителни часове, които ще използваме да размахваме бюлетини там на екрана, да ни зачетат труда като държавни чиновници. Плюс да ни зачетат труда като актьори, тъй като ние там четем като актьори ", разяснява Невена Петкова, ръководител на СИК.

За тези пети избори за две години има още една оригиналност - увеличени са заплащанията на СИК-овете. Председател ще получава 250 лева, а член 190 лева Но се усилват и очакванията, и терзанията.

" Аз където съм, в Горна Диканя, са 120 индивида. И това ме тормози, че всички няма да гласоподават ", съобщи Виолета Ангелова, член на СИК.

" Надявам се да се промени, не може да е по този начин, би трябвало нещо да се направи ", сподели още Капка Александрова, ръководител на СИК.

Секциите в страната са 12 771, от които 240 са преносими. С машини ще може да се гласоподава в над 9366. В чужбина ще има 737 секции в 61 страни, машини ще има в 245 от тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР