Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остава да бъдат въведени

...
Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остава да бъдат въведени
Коментари Харесай

ЦИК: 122 машини не работеха в изборния ден

Изборните бумаги са обработени на 99,58%. Остава да бъдат въведени към 40 протокола - един отвън страната, останалите у нас, в три изборни региона. В ЦИК са постъпили и са обработени 123 тъжби и сигнала. Нито един от тях не е за операция на вота или изборни нарушавания, които да се окачествят като закононарушения. Сигналите са за нарушавания на членове на СИК. В изборния ден не са проработили 102 машини, а в деня за размисъл - още 20. Така представителят на ЦИК Росица Матева обощи работата на Комисията в деня на предварителния парламентарен избор.

Според нея към този момент са оповестени записите от видеоизлъчването в действително време. " Членовете на СИК би трябвало да владеят български език и да имат изборни права. Проверяваме единствено второто. Предложенията за членове на СИК са на партиите, показани в предния парламент. РИК би трябвало да даде отговор за назначенията. Нямаме сигнал за член на СИК, който не приказва български ", уточни Матева. И добави, че са постъпили сигнали за голям брой сбъркани протоколи, в които са сумирани преференциите.

" Изрично казахме да не се сумират преференции, тъй като там се позволяват най-вече неточности. Не сме създали разбор, нямаме информация какъв брой са тези протоколи. Нямаме информация за нарушавания във видеоизлъчването. Флашките способстват с спомагателни данни, протоколите обаче съдържат изборната информация. 20 машини не стартираха въобще, а спрените през вчерашния ден отпечатваха празни или по-къси бюлетини, на които не се отразява вота на гласоподавателя. Хартията беше със същите условия и характерности като тази на предните избори ", съобщи тя.

Окончателните резултати от гласуването ЦИК ще разгласи на 6 април.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР