Изборите в Тайван през 2024 г. трябва да бъдат без

...
Изборите в Тайван през 2024 г. трябва да бъдат без
Коментари Харесай

САЩ настоява гласуването в Тайван да бъде без външна намеса

Изборите в Тайван през 2024 година би трябвало да бъдат без " външна интервенция ". Това съобщи през днешния ден висшият посланик на Вашингтон в Тайпе, Сандра Оудкърк, която е шеф на Американския институт в Тайван, оповестява " Ройтерс ". Тя твърди, че политиката на Съединени американски щати по отношение на острова ще остане същата, без значение от това кой завоюва.

Президентът Цай Инуън и други публични лица предизвестиха, че Китай може да се опита да насочи гласоподавателите към претенденти, които търсят по-тесни връзки с Пекин на президентските и парламентарните избори на 13 януари. Резултатите от тях биха могли да дефинират връзките на Тайван с неговия комшия.

Съединените щати са най-важният интернационален покровител и снабдител на оръжие на Тайван. Сандра Оудкърк, която е де факто дипломат на Съединени американски щати на острова, сподели в тирада в Националния тайвански университет, че Съединените щати имат надълбоко доверие в изборните процеси и демократичната система на Тайван. " Вярваме, че гласоподавателите в Тайван би трябвало да решат кой е идващият водач, без външна интервенция ", акцентира тя.

" И както съм казвала доста пъти преди, Съединените щати не вземат страна в изборите в Тайван, ние нямаме желан претендент и знаем доста добре, че нямаме право на глас ", добави Оудкърк. " Ние поддържаме виталната народна власт на Тайван и чакаме с неспокойствие да работим с водачите, които гласоподавателите на Тайван изберат през 2024 година "

Според изследвания на публичното мнение настоящият вицепрезидент Лай Чинг-те, прочут още като Уилям Лай, от ръководещата Демократическа прогресивна партия, е любимец за идващ водач на Тайван. Китай дефинира Лай като сепаратист, и отхвърля няколко от предложенията му за договаряния.

Основният конкурент на Лай е Хоу Юих от най-голямата опозиционна партия в Тайван Гоминдан. Партията обичайно поддържа околните връзки с Китай. Тя обаче изрично отхвърля да поддържа Пекин и твърди, че също ще поддържа околните връзки с Съединени американски щати.

През последните четири години Китай ускори военния си напън против Тайван като организира военни учения покрай острова през последната година и половина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР