Избори в две германски провинции предстоят днес. Вотът в Саксония

...
Избори в две германски провинции предстоят днес. Вотът в Саксония
Коментари Харесай

Ключови избори ще се проведат днес в източните германски провинции Саксония и Бранденбург

Избори в две немски провинции предстоят през днешния ден.

Вотът в Саксония и Бранденбург се счита за тест за политическите настройки в страната. Това е първо гласоподаване след евроизборите в Германия, предадоха международните организации. Анализатори предвиждат напредък на крайнодясната "Алтернатива за Германия " на районните избори. Партията може да стане водеща мощ в двете провинции, което ще провокира политическо земетресение, отбелязва ДПА.

След федералните избори през 2017 година консервативните християндемократи на канцлера Ангела Меркел са изгубили поддръжка както на районно, по този начин и на федерално ниво, настояват анализатори. Затова усилване на позициите на "Алтернатива за Германия " на изборите през днешния ден би било тежък удар за умерените политически партии в страната и е допустимо да тласне надясно Християндемократическия съюз на Меркел. Освен това възходът на "Алтернатива за Германия " би заплашил бъдещето на нежната ръководеща коалиция на Меркел с левоцентристката Германска социалдемократическа партия. А в случай че обединението сред консерваторите и социалдемократите рухне, това може да е краят на ерата Меркел и да се стигне или до нови избори, или до сформиране на ново едва държавно управление на малцинството, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Последните социологическите проучвания демонстрират, че макар вътрешнопартийните битки за власт социалдемократите са с изравнени шансове с "Алтернатива за Германия " за първото място на изборите в Бранденбург. В Саксония, значим стопански център в Източна Германия, крайната десница си е сложила за цел да смъкна ръководената от ХДС локална власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР