Избори и други политически неволи на управляващите в Австрия и

...
Избори и други политически неволи на управляващите в Австрия и
Коментари Харесай

Защо Нидерландия и Австрия ни спряха за Шенген? Отговора от експерти

Избори и други политически несгоди на ръководещите в Австрия и Нидерландия докараха на България казуса с отхвърли да бъдем признати в Шенген. Около това мнение се сплотиха пред бТВ някогашният заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев и някогашният ръководител на парламентарната комисия по външна политика Димитър Гърдев.

„ В двете страни – Нидерландия и Австрия, предстоят избори идната година. Те могат да употребяват тематиката за разширението на шенгенското пространство за вътрешнопартийни цели. В техните глави това се свързва с повече мигранти от България и Румъния. Много елементарно тематиката може да бъде експлоатирана вътрешно политически “, означи Филип Гунев.
-->
Той добави, че австрийците са били по-откровени. Те са декларирали в прав текст, че тази година има прекалено много мигранти и по тази причина не считат, че моментът е подобаващ за това разширение. Нидерландците пък се пробваха да скрият същите причини под някакви смешни претенции за инспекции на България по два механизма, които на практика не работят.

„ Ние по принцип знаем от дълго време за какво ни стопират, само че този път и те не съумяха да го обяснят доста ясно. Аргументите издишаха, а на всичкото от горната страна Нидерландия по едно време остана и сама. Сега се усеща малко по-уютно. Но би трябвало да чуем, какво тъкмо споделят те. Изискванията към България бяха изпълнени още през 2011 година След това започнаха да се появяват някакви спомагателни условия, които ги нямаше в механизмите “, означи и Димитър Гърдев.

Според него Нидерландия непрестанно трансформира изискванията. В началото е било належащо да се получи един позитивен отчет, само че по-късно са сложили изискването отчетите да са два позитивни едни след различен. Но и това не е било задоволително, тъй като в следствие слагат изискване тези два позитивни отчета да са в границите на една година и по един механизъм, който обаче към този момент не съществува.

Според Гърдев Австрия и Нидерландия също имат проблеми и в случай че се приложат тези механизми се приложат към тях, евентуално те също няма да могат да отговорят на условията. Гунев добави, че към този момент има други, по-ефективни механизми за надзор. И двамата се сплотиха към това, че нидерландците ще бъдат уверени мъчно в това, че България има място в шенгенското пространство. Проблемът е, че те непрестанно трансформират изискванията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР