Избори 2 в 1 не разконцентрират гласоподавателя, а напротив, мотивират

...
Избори 2 в 1 не разконцентрират гласоподавателя, а напротив, мотивират
Коментари Харесай

Румяна Коларова пред Dir.bg: Ако не обедини партиите на протеста, Румен Радев ще загуби

Избори " 2 в 1 " не разконцентрират гласоподавателя, а в противен случай, стимулират го, само че може да не са комфортни за президента, както и за някои от партиите. Това е тезата, която застъпва политологът Румяна Коларова в изявление за Dir.bg. Според Коларова разломите сред така наречените протестни партии са преднамерено търсени, с цел да могат да активизират гласоподавателите си. Зададохме същите въпроси за развързването на политическия възел, на които дадоха отговор по-рано анализаторите Андрей Райчев, Васил Тончев и Даниел Смилов.

- Репутационно по какъв начин ще се отрази даването на мандат на Българска социалистическа партия, надлежно на " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", както на президента, по този начин и на съответната политическа мощ?

- Що се отнася до протестните партии, тяхната известност зависи не от това дали им е даден мандатът, а дали ще го осъществят. От тази позиция вероятността да не понесат вреда е прекомерно дребна. Тя е равна на вероятността да се образува кабинет. Що се отнася до Българска социалистическа партия, в случай че не получи мандат, това доста мощно ще се отрази върху поддръжката, която тя има измежду своите гласоподаватели. Ако президентът избере друга партия, а не Българска социалистическа партия, това мъчно ще бъде обяснено на електората на Българска социалистическа партия, каквато и дефиниция да оферират той и Корнелия Нинова.

За всички партии не толкоз е значимо дали ще осъществят мандата, а дали ще се бавят, когато е ясно, че няма късмет да го осъществят. В този случай неизбежно ще понесат огромни вреди. Ако има късмет да се осъществя мандатът, несъмнено, че би трябвало да се бави, само че в случай че просто се бави, с цел да мине актуализацията на бюджета, това няма по какъв начин да не се отрази отрицателно.

- Все отново - държавно управление или избори е прогнозата Ви?

- Вероятността да образуват държавно управление изцяло зависи от " ИТН ". Колкото мога да предвидя дали Има Такъв Народ ще си трансформират позицията си да не поддържат трети мандат, толкоз мога да предвидя дали ще има нови избори, или не. Но пределно ясно е, че бъдещият кабинет зависи от позицията на Има Такъв Народ. Тъй като те твърдо обявиха, че няма да поддържат, в случай че трансформират позицията си, ще изгубят престиж пред гласоподавателите си. Така си мисля.

- Ако изборите са " две в едно ", виждате ли пречки - първо, от техническо естество при машините, а по-късно - като вероятно разконцентриране на гласоподавателя сред кандидат-президента му и партията му, които може и да не съответстват?

- Спънки от техническо естество по принцип не би трябвало да има. Много пъти сме провеждали избори, дори " три в едно ". Собственикът на " Сиела " изясни, че няма механически проблем с машините. Що се отнася до гласоподавателите - когато имате няколко избора едновременно, това не разконцентрира гласоподавателя, а по-силно стимулира и рационализира неговия избор.

В Люксембург да вземем за пример по закон изборите за Европейския парламент се организират по едно и също време с изборите за народен парламент. По принцип избори " две в едно " не е неприятна процедура, а се предизвиква на всички места. Изборите в Съединени американски щати са повече от " три в едно ". Това прави избора на човек сложен, рационализира го.

Разбира се, че избори " две в едно " може да не са комфортни за Радев. Или може да не са комфортни за някои партии, да вземем за пример за Има Такъв Народ, само че по принцип избори " две в едно " имат доста позитиви, най-много за гласоподавателя. Допълнително, когато приказваме за ролята на президентските избори по отношение на парламентарните - президентските форматират ръководещото болшинство. Защо? Защото партиите, които са подкрепили един претендент, е естествено да търсят и съдружни връзки между тях.

- Кой ще понесе виновността от политическата рецесия на електорално равнище - в отлив на гласове? И кой ще завоюва от това?

- Политическите мелодрами, на които бяхме очевидци при първия мандат, са свързани с нежеланието да се образува съдружен кабинет. Има Такъв Народ не искаше да образува коалиция с никого, а пък никой не искаше да образува коалиция с ГЕРБ. Разбира се, в случай че при третия мандат не бъде формирано държавно управление, това значи, че двете протестни партии дружно с Българска социалистическа партия, са немощни да ръководят. Това са трите елементарни истини, които ще станат ясни при неспособността да се образува кабинет в границите на този парламент. Каква вреда ще понесат - всички споделят, че на Има Такъв Народ ще ерозира електоратът му. Това също по този начин може да втвърди ядрото на неговите гласоподаватели.

Според мен Има Такъв Народ занапред са почнали да приказват предизборно на своите гласоподаватели. Целта им е ясна - да предотвратят това техните гласоподаватели да гласоподават за друга партия, най-много за друга протестна партия. Именно поради това е тази борба. Има Такъв Народ се опасява и вероятно от нова президентска партия с водещи лица министрите от служебния кабинет. Същото предизборно е говоренето и на останалите партии.

Стратегията тук към този момент е да се прокарат разграничителни линии и те да бъдат задълбочени, с цел да може всеки да си резервира електората. На процедура, доста рядко човек, които е дал своя вот за едната партия, на идващите избори незабавно гласоподава за друга. Обикновено гласоподавателите пасуват. Тези, които са разочаровани от Има Такъв Народ, надали незабавно ще хукнат да гласоподават за различен. Просто няма да отидат до урните. По същия метод, в случай че има разочаровани от протестните партии, те просто няма да да гласоподават. От отливът на гласове надали ще завоюва друга партия.

Разбира се, има гласоподаватели, които не са дали своят вот на 11 юли и в този момент могат да решат да гласоподават. Най-вероятно е това може да се някогашни гласоподаватели на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Защото ГЕРБ загуби доста гласове, а доста от гласоподавателите на Българска социалистическа партия останаха у дома. Малко евентуално е тези хора да са дали своят вот за друга партия. ГЕРБ може да завоюва от това, само че в случай че има атрактивен претендент за президент.

Като цяло, при идващите предварителни избори обстановката няма да е удобна за Радев. Защото, в случай че партиите на митинга продължат със тактиката да задълбочават разграничителните линии между тях, това естествено, ще ерозира поддръжката за Радев. Защото Радев е фигурата, която би трябвало да ги сплоти . Както и противоположното, в случай че Демократична България, Изправи се, Българска социалистическа партия съумеят да образува кабинет с Има Такъв Народ, от това най-вече ще завоюва Радев. Ако не успее се образува кабинет, от това най-вече ще изгуби Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР