Изборът на управител на БНБ засенчи друга важна процедура за

...
Изборът на управител на БНБ засенчи друга важна процедура за
Коментари Харесай

Интрига: Слави Трифонов урежда на висок пост сина на ротния си

Изборът на шеф на Българска народна банка засенчи друга значима процедура за кадрови асортимент - за членове на Фискалния съвет, в която пристрастеностите са не по-малко разгорещени. Седем претенденти за Фискалния съвет ще се яват на прослушване през днешния ден в бюджетната комисия в Народното събрание, написа Депутатите ще би трябвало да изберат петима от тях - един ръководител и четирима членове с 6-годишен мандат.

Фискалният съвет, именуван още съвет на мъдреците, е самостоятелен орган, който следи осъществяването на бюджета и разходването на обществените финанси. Мандатите на петимата от ФС към този момент са изтекли.

По един претендент за съвета са номинирали Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи, а ГЕРБ са предложили две кандидатури.

Прави усещане, че ГЕРБ предлага за ръководител на Фискалния съвет Любомир Дацов, който сега е член. Странно е, че номинацията идва от опозицията, а не от Има Такъв Народ, които бяха предложили Дацов за икономичecĸи миниcтъp във втopия си пpoeĸтoĸaбинeт.

Оказва се, че в последния миг Има Такъв Народ са се отказали от Дацов и и са стартирали никому незнайния Атанас Александров Атанасов. Той сега е експертен помощник във ФС. Не е ясно дали този претендент има изискваните по закон 10 години професионален опит в икономическия разбор или заемане на управнически позиции в обществените финанси.

Кандидатът обаче е наследник на депутата от Има Такъв Народ полк. Александър Александров, който депутатите на Има Такъв Народ назовават " ротния " на Слави Трифонов. Самият Трифонов е признавал във фейсбук профила си, че до ден-днешен едни от най-близките му другари са неговите офицери от армията.

За ръководител на Фискалния съвет " Продължаваме промяната " предлага доцент доктор Калоян Ганев. Той е учител по Публични финанси в Софийския университет, бил е изпълнителен шеф на Агенцията за стопански разбори и прогнози към Министъра на финансите и основен икономист на Райфайзенбанк.

Номинацията на Българска социалистическа партия е Росица Чобанова - лекар на икономическите науки от " Института за стопански проучвания " при Българска академия на науките.

А " Демократична България " предлага финансиста Мартин Заимов - някогашен подуправител на Българска народна банка и началник на ръководство " Емисионно ", бил и в управата на Сосиете женерал Еспресбанк.

Втората номинация на ГЕРБ за член на ФС е някогашния стопански министър Лъчезар Борисов.

Движение за права и свободи пък счита, че Юнал Тасим, който е член на ФС, би трябвало да получи още един мандат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР