Изборът на следващия партиен лидер до голяма степен ще предопредели

...
Изборът на следващия партиен лидер до голяма степен ще предопредели
Коментари Харесай

Трима вече обявиха желание да наследят Меркел като лидер на партията

Изборът на идващия партиен водач значително ще предопредели идващите няколко години в немската политика

© Капитал Меркел постоянно е твърдяла, че постовете партиен водач и канцлер вървят дружно. Още по тематиката
Ангела Меркел няма да търси преизбиране като канцлер и партиен водач

След втори неуспех на локални избори единствено за месец стартира битката за неин правоприемник в Християндемократическия съюз
29 окт 2018
Меркел се готви за втори неуспех на локални избори

След Бавария ръководещата партия фрапантно губи гласове и в друга провинция – Хесен
25 окт 2018
Баварските избори будят подозрения дали Меркел ще оцелее

Гласоподавателите в провинцията нанесоха удар по две от трите партии, съставляващи нейното държавно управление
15 окт 2018
Дългото прощаване на Меркел

Слабостта на немския канцлер отваря вакуум в Европейски Съюз, изключително в миг, когато и Макрон става все по-непопулярен във Франция
12 окт 2018 Гласуването ще се организира при започване на декември. Решението на Ангела Меркел да не търси преизбиране като водач на Християндемократическата партия (ХДС) даде начало на вътрешнопартийното състезание за неин правоприемник. След 18 години на поста в понеделник Меркел разгласи, че няма да се кандидатира на партийния конгрес на християндемократите този декември и че това ще е последният ѝ мандат като канцлер.

Въпреки че изказването ѝ не е изненада, упованията бяха това да се случи на по-късен стадий. В рамките на един месец обаче така наречен Голяма коалиция понесе две тежки загуби на локални избори – един път в Бавария, а по-късно и в Хесен. Коалиционните сътрудници задържаха челните места, само че регистрираха доста по-ниски резултати спрямо представянето им през 2013 година Причините за това са многопластови – от разочарованието на гласоподавателите от ръководството на обединението, през възхода на евроскептичните и крайнодесни протестни партии до вътрешнопартийни разтърсвания и партизански разногласия.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Ситуацията в немския Бундестаг сега е толкоз обтегната, че към този момент се появиха клюки за насилственото премахване на Меркел от канцлерското място. Самата тя съобщи, че възнамерява да извърши мандата си, който завършва през 2021 година Но какво ще се случи оттук насетне до известна степен зависи от това кой ще я наследи.

Старият противник

Часове след изказването в немските медии към този момент се загатваше Фридрих Мерц. Вестник Die Welt с право назова Мерц " остарелия противник " на Меркел, защото и двамата застанаха под прожекторите в края на 90-те и се употребиха със отбраната на Шойбле. До 2002 година Мерц беше водач на християндемократите, само че на идващите избори загуби от Меркел.

Впоследствие стана неин заместител, само че малко по-късно напусна политическия живот. От отдръпването му до момента името му се появява само след цитати в укор на Меркел, а връщането му в този миг не вещае положителни вести за нея.

Според немския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Мерц има поддръжката както на консервативното крило на ХДС, което беше главният критик на Меркел, по този начин и на по-либералните във връзка с стопанската система членове на партията. " Със своите демократични възгледи за стопанската система и социалнополитически консервативни позиции Мерц е точната диаметралност на Меркел ", обобщава обстановката политологът Оскар Нийдермайер, представен от FAZ.

Вчера политическият деец и дълготраен член на ХДС Волфганг Босбах в допълнение наклони везните в интерес на кандидатурата на Мерц. Пред dpa Босбах предизвести за заплахата от прибързано отдръпване на Меркел, защото в този сюжет Германската социалдемократическа партия (ГСДП) най-вероятно ще напусне обединението, а това ще докара до нов политически блокаж. Според Босбах двамата остарели противници би трябвало и могат да си сътрудничат.

Малката Меркел

В конкуренцията се включи и актуалният общоприет секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, или, както я назовават немските медии, " Малката Меркел ". След дългогодишна кариера като министър-председател на провинция Саарланд през 2017 година Меркел персонално я предложи за поста, с което Каренбауер публично влезе в " лигата на огромните ".

В собствен разбор FAZ написа, че Каренбауер има " по-скоро леви възгледи " във връзка с обществените политики, само че в същото време се радва на поддръжка от консервативното крило на ХДС. Това най-вероятно значи, че на изборите през декември протежето на Меркел ще обере центристките гласове, а възможна победа подсигурява на Меркел спокоен свършек на мандата. Според Нийдермайер обаче близостта ѝ с канцлера може да изиграе неприятна смешка на Каренбауер.

Вечният конкурент

Третият сериозен претендент за поста е актуалният министър на опазването на здравето Йенс Шпан, който съгласно FAZ пробва да се профилира като главен представител на консерваторите в ХДС. Шпан беше един от хората зад така наречен " Консервативен манифест " – стратегически документ, с които консервативното крило на партията изиска промяна на центристкия курс на Меркел.

Според коментар на Алекзандър Кларксън, учител в Kings College London, Шпан е допустимо най-лошият вид за Меркел. " Той ще изиска отдръпването на ГСДП от обединението и нови избори ", изяснява Кларксън. Според Нийдермайер обаче огромна част от консерваторите биха предпочели Мерц пред Шпан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР