Изборът на Сарафов не е легитимен. Това заяви правосъдният министър

...
Изборът на Сарафов не е легитимен. Това заяви правосъдният министър
Коментари Харесай

Атанас Славов: Изборът на Сарафов не е легитимен, ще заведа дело във ВС

Изборът на Сарафов не е законен. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в „ Защо, господин министър? “.

 

Изборът на Борислав Сарафов не е задоволително законен и останаха подозрения. В четвъртък той щял да поиска като първа точка, Пленумът на Висш съдебен съвет да разиска дали вярно Прокурорската гилдия е избрала Борислав Сарафов. 

" Ако не се разсеят подозренията, ще заведа дело във Върховен административен съд ", заяви Славов. 

Според него сега нямало интервенция на политическата система върху самостоятелната правосъдна власт. 

Министърът напомни, че последните 10 години Сарафов е бил зам. основен прокурор. Според него Върховен административен съд щял да работи оперативно - да вземем за пример в границите на седмици. 

 

Гешев е освободен на конституционно съображение за нарушение престижа на правосъдната власт. Няма по какъв начин освободен на това съображение да се върне като прокурор във Върховен касационен съд, тъй като основанието е едно и също както за обособените магистрати, по този начин и за техните ръководители. За мен това връщане би било неприемливо, сподели той.

 

Славов добави, че към този момент някогашният основен прокурор няма повече място в прокуратурата.

 

" За огромна част от българските жители Иван Гешев беше делегитимиран още първите месеци, дори още преди да бъде определен (б.р. за основен прокурор) на съображение предходните му дейности, неговите изявления. Това, че атакуваше адвакатурата, гражданските организации, имаше неприемливи дейности като основен прокурор ", счита правосъдният министър.

 

Според Славов процесът през последния месец е нямало да се развие толкоз бързо, в случай че е нямало струпване на публично очакване Гешев да подаде оставка или да бъде отхвърлен.

 

Процедурата по избиране на Борислав Сарафов

„ Начинът, по който беше определен господин Сарафов, без да има обществено съвещание, без други претенденти да вземат участие в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е наложителното условие на Закона за правосъдната власт и без съблюдаване на процеса, който е изискуем в избора на най-високите длъжности в правосъдната власт, поражда основателни подозрения за претекстовете на този избор “, съобщи Славов.

 

Припомняме, че от ПП-ДБ приканиха Борислав Сарафов да се отдръпна от поста на краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. На 16 юни прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет избра Борислав Сарафов с осем гласа " за " и един " срещу " за изпълняващ длъжността основен прокурор до нов избор.

 

„ Членове на Висш съдебен съвет, изтъкнати адвокати, представители на правни организации развиха аргументирано тезата, че способният орган е Висш съдебен съвет в пленарен състав, а не прокурорската гилдия “, добави правосъдният министър.

 

По думите на Славов има процесуални механизми, по които в случай че се одобри, че Сарафов е определен от незапознат орган да бъде извършен нов избор.

 

„ Считам, че извършеният избор не е задоволително законен. Считам, че останаха съществени подозрения по отношение на процедурата и качествените аспекти на този избор. Ще употребявам моите пълномощия, че да премахнем тези подозрения “, сподели Славов.

 

Конституционна промяна

„ Всяка парламентарна група има право да дефинира членовете, които да вземат участие в някакъв преговорен екип. Нямам право да кажа на която и да е група в Народното събрание не излъчвайте този или оня. Не ми е удобно господин Пеевски да взе участие в конституционната процедура, само че най-после би трябвало да се съберат 180 гласа, с цел да може планът за Конституция да бъде прегледан и да мине по бърза процедура в границите на три месеца “, изясни Славов.

 

Той добави, че ПП-ДБ има направен парламентарен план, който във идващите седмици ще бъде импортиран.

 

„ Имаме нужда от конституционна промяна и знаем по какъв начин да я изпълним. Ако забележим гласуван план, който не дава отговор на правилата и стандартите, които сме защитавали, моята оставка ще бъде подадена “, съобщи правосъдният министър.

 

Славов добави, че номинацията за поста на основен прокурор би трябвало да бъде правена от правосъден министър, с цел да може точно той да носи отговорност.

 

Преди няколко седмици в изявление за Би Ти Ви Сарафов сподели: “Не съм и не искам да бъда претендент нито за основен прокурор, нито да извършвам тази служба ”. През последните два дни думите му постоянно се напомнят в обществените мрежи. Още повече че в петък доста бързо дойде във Висш съдебен съвет, с цел да чуе, че е определен, и да обещае промени.

 

Очаквано изборът му беше посрещнат с съмнение, тъй като Сарафов е на управителен пост в прокуратурата от 2011-а. Той е първият началник на апелативната спецпрокуратура.

 

После беше претендент за основен прокурор, само че Висш съдебен съвет избра Сотир Цацаров. Стана негов заместител и изкара целия 7-годишен мандат. Цацаров го предложи за шеф на националното разследване през 2017-а, Прокурорската гилдия единомислещо го избра. Гешев го предложи през 2022-а и отново единомислещо го преизбраха.

 

Срещу Сарафов има и два сигнала във Върховен касационен съд по механизма за следствие на основния прокурор. Единият е за имотното положение на негови близки, вторият е от Софийската районна прокуратура и е по отношение на Петьо Петров. Тъй като Гешев към този момент не е основен прокурор, сигналите против него би трябвало да се поемат от Софийската градска прокуратура. Така може Сарафов да се окаже първият, върху който ще бъде прибавен механизмът.

“Трябва да се проверява освен съществото им, а по какъв начин са фабрикувани, основани и подадени. Може да излязат съществени злоупотреби ”, сподели Сарафов във връзка с сигналите против него.

Да, би трябвало да се разбере дали в подаването им няма нередности, дали не са написани от самото държавно обвиняване, само че пък нали той няма да употребява прокуратурата в собствен интерес.

А другояче Сарафов е от 27 години магистрат, бил е в Софийската окръжна прокуратура и в прокуратурата в Сливница.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР