Изборът на нов управител на БНБ доведе до първо едро

...
Изборът на нов управител на БНБ доведе до първо едро
Коментари Харесай

Изборът за БНБ сглоби съюз между партията на Слави Трифонов, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Изборът на нов шеф на Българска народна банка докара до първо едро пропукване на четворната ръководеща коалиция - партията на Слави Трифонов в един тим с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане задвижиха бърза процедура за гуверньор. Напук на останалите три партии, които желаеха повече време, с цел да намерят обща подобаваща номинация. Двигател на бързането и новата сглобка от партии наподобява е Любомир Каримански от Има Такъв Народ, който не крие желанието си да поеме Българска народна банка. А останалите ръководещи партии имат тъкмо седем дни да намерят друга подобаваща фигура и да уточнят връзките в четворката.
Какво бе гласувано
Парламентарните групи ще имат седем дни, в които да излъчат номинации за шеф на Българска народна банка. Това гласоподаваха в зала депутатите през днешния ден, откакто предходната седмица същата процедура беше призната и в бюджетна комисия. Точката даже не беше част от дневния ред на съвещанието, като явно ръководещите опитваха да си купят малко време, като я оставят за идната седмица.

Тя обаче беше вкарана като изключителна по искане на " ИТН ", подкрепено от трите опозиционни партии ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Като извънредно решението мина с гласовете на същите тези партии, до момента в който останалите от ръководещата коалиция ( " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и ДБ) пробваха да усилят периода на две седмици, с претекст да се даде задоволително време този път процедурата да може да завърши сполучливо. Така постът на гуверньора отваря още една цепнатина във взаимоотношенията сред политическите сили зад държавното управление, която има капацитет да се разтвори в допълнение когато действително се стигне до избирането му в околните седмици.
Пореден опит
Първоначално процедурата беше задействана през февруари, като беше даден 20 дни период. До приключването му на 8 март обаче по този начин и не се получи нито една номинация, макар че в общественото пространство циркулираха разнородни имена, в това число и това на ръководителя на бюджетна комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Той желае да оглави Българска народна банка още от предходния парламент. Тогава също в ролята си на ръководител на бюджетна комисия той инициира процедура по желание на правоприемник на Димитър Радев, чийто мандат изтче предишното лято. Решението за това обаче беше оставено за когато има постоянно държавно управление.
Реклама
Сега още веднъж Каримански беше мотор да се задвижи процедурата, макар че измежду ръководещите очевидно нямаше подготвеност. От самата коалиция ту говореха за обща номинация, ту за това всяка партия да издига своя, с цел да има действителен спор и да се избере най-хубавият претендент за поста. При комплицираните совалки обаче като извънредно се стигна до решение никой да не излъчи претендент, а самият Каримански разгласи, че е бил съветван да се откаже. " Оставам един от претендентите за шеф на Българска народна банка. Имах диалог с управлението на " ИТН " и те са твърдо решени да ме предлагат През миналата седмица при мен стигаха най-малко по пет разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре обединението или по-специално един от сътрудниците в обединението да номинира претендента си. В тези диалози през миналата седмица ми споделяха " умерено, има и други значими постове ", сподели той в изявление пред Nova телевизия.

Непосредствено след несполучливия карай на процедурата обаче още веднъж като изключителна точка на бюджетна комисия след къс спор беше решено да се възобнови същата процедура, само че да се дадат единствено 7 дни. Тогава " Продължаваме промяната " също искаше повече време, само че всички останали одобриха този вид, който като извънредно беше гласуван и в пленарна зала.
Магистърският проблем
До патовата обстановка се е стигнало, откакто се е оказало, че плануваната номинация на " Продължаваме промяната " не дава отговор на едно от изискванията във към този момент гласуваната процедура - да има магистърска степен. В Закона за Българска народна банка официално няма такова условие, а единствено членовете на управителния съвет да са " лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати експерти в областта на стопанската система, финансите и банковото дело ". В признатата от депутатите процедура за избор на шеф на Българска народна банка обаче категорично е посочено, че към документите би трябвало да се приложи и тапия за " магистър ".

Според информация от два източника на " Капитал ", доказана и от други медии, готвената номинация за шеф на Българска народна банка е била Анна Райчева, която има дългогодишна кариера в Citibank в Ню Йорк. Тя е родена е родена в България, само че след измененията през 1990 година отпътува за Съединени американски щати, където през 1994 година приключва математика в Принстънския университет. След това стартира работа в Citi, в началото в отдела за дългови скъпи бумаги, като се издига до ръководещ шеф и управлява отдела за търговия за лична сметка на банката (proprietary trading). Той е разформирован през 2016 година по регулаторен напън след Световната рецесия комерсиалните банки да се освободят от активността за рисковете и споровете на ползи свързани с нея. При напускането й й прави профил като последния трейдър на Citi.
Реклама
След като отдръпва от банката след 22 години кариера в нея, тя основава личен фонд Sonya Capital Management. Според представянето му той е ориентиран към интензивно ръководство на активи в световен проект, като залага на количествени способи при капиталовия си метод.

Дори и при тази биография опозицията би могла да има рецензии към нея. Например, до момента от изявите й не проличава тя да има фокус върху България и да е следила развиването на финансовия бранш тук. Също по този начин въпреки явно да има насъбрани знания за действието на световните финансови пазари, тя няма институционален опит в полето на европейските банкови регулации. Но от друга позиция, тя не би била подвластна на локални лобита и ползи.

Същинската спънка е неотговарянето на признатите процедурни правила. Евентуалното им префасониране и премахването на условието за магистратура естествено ще генерира рецензии, че те се пишат по този начин, че да паснат на съответен претендент. Опозицията в действителност към този момент употребява това превантивно с подмятания, тъй че до спор за смяната им по този начин и не се стигна.
Коалиционната цепнатина
Това оставя " Продължаваме промяната " в комплицирана обстановка в границите на седмица да открият мощна кандидатура. Предвид, че към този момент процедурата един път се провали, неналичието на претенденти и идната сряда ще е симптом на уязвимост, тъй че бързо би трябвало да се откри качествена номинация.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Право 2 Войната в Украйна 3 Места Реклама
Почти несъмнено е, че Има Такъв Народ ще внесат публично номинацията на Каримански. Тогава останалите партии от обединението ще са изправени пред избора да го поддържат, макар явните си запаси, или да го неодобряват. Последното обаче естествено ще е доста по-проблемно за взаимоотношенията им, в случай че самите те не са издигнали никого.

А най-после, в случай че се повтори гласуването от приемането на разпоредбите, има и алтернатива Каримански да бъде определен с гласовете на Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Те сумарно имат над нужните 121 депутати. Такова развиване обаче може да се окаже още по-взривоопасно за ръководещите, поради, че шефът на Българска народна банка е един от най-важните постове в страната и с основна роля за влизането в еврозоната. Избирането му без необятна поддръжка и след междуособици в обединението не просто ще подкопае легитимността му, само че и евентуално ще докара до търкания сред централната банка и държавното управление. А настрана това би се мултиплицирало и при идните избори на двама подуправители, чиито мандати също са изтекли и новият гуверньор би трябвало да предложи наследници. Затова и евентуално в идващите дни интензивно ще се търси консенсусна кандидатура сред водачите на ръководещите партии.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР