Изборът на нов главен прокурор ще се проведе на 26

...
Изборът на нов главен прокурор ще се проведе на 26
Коментари Харесай

Новият главен прокурор ще бъде избран през октомври

Изборът на нов основен прокурор ще се организира на 26 октомври. Това реши Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден. Очаква се датата да бъде одобрена дефинитивно от разширения на състав на така наречен държавно управление на правосъдната власт на следващия ден.

Изтеглянето на вота за след 4 месеца дава задоволително време на Народното събрание и представителите на правосъдната власт да подменят състава на Висш съдебен съвет. Така ще се блокира опцията хората, избрали Иван Гешев, да изберат и неговия правоприемник на поста.

Припомняме, че на 12 юни Висш съдебен съвет уволни Гешев като основен прокурор поради опасността му да " измете политическия отпадък " от Народното събрание, а президентът Румен Радев издаде указа за освобождението му на 15 юни. 7 дни след обнародването на президентския декрет в " Държавен вестник ", което се случи във вторник, Висш съдебен съвет е длъжен да открие нова процедура за избор на основен прокурор.

Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира четири съвещания до 20 юли, на които кадровиците ще могат да предложат кандидатури за основен прокурор. До 3 август ще се дават концепции на претендентите, а по-късно стартира ваканцията на Висш съдебен съвет. На 19 септември ще бъдат направени отчетите за професионалните и нравствените качества на претендентите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР